Chřest je doslova superpotravina. Obsahuje ideální kombinaci vitamínů a minerálů, je snadný na přípravu, a navíc skvěle chutná. Chřestová sezóna trvá asi dva měsíce. A jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem? Ve způsobu pěstování i zpracování. Bílý roste pod zemí bez přístupu světla a musí se celý pečlivě oloupat, protože slupka by mohla při vaření zhořknout. Zelený naopak díky fotosyntéze získává svoji sytě zelenou barvu. Loupat jej není třeba, stačí jen opláchnout a odlomit dřevnaté konce. Čerstvý chřest praskne přesně v místě, kde končí dřevnatá část. Stačí jej povařit v osolené vodě 3-4 minuty, nebo přidat na gril a získáte dokonalou přílohu ke grilovanému masu.
Připravte si s námi lahodnou chřestovou polévku
Recept pro nás připravil Marek Šáda z Restaurace Mlýnec
4 porce
Doba přípravy 10 min
Doba vaření15 min
- 0,5kg zeleného chřestu, na kousky nakrájený (bez spodní části)
- 100g najemno nakrájené žluté cibule
- 0,5l zeleninového vývaru
- 200g smetany 33%
- sůl, pepř
- 30g másla
Na másle orestujeme cibuli, přidáme chřest, necháme zpěnit, přidáme zeleninový vývar, krátce povaříme, přidáme smetanu, sůl a pepř, opět krátce povaříme, promixujeme, procedíme a podáváme.
Tip: Můžeme zdobit pažitkou, citrónovou kůrou nebo červenou řeřichou. Důležité je dodržet krátkou dobu přípravy, aby chřest zůstal zelený.
------------------------------------------------------------------------------
Kam pro český chřest?
Obchodní řetězec Kaufland nyní nabízí bílý i zelený chřest od nejvýznamnějšího tuzemského pěstitele, farmy Český chřest z Hostína u Vojkovic, se kterým dlouhodobě spolupracuje. V nabídce jsou již oba druhy v balení po 500 g za 89,90 Kč. Na „Supervíkend“ od 1. do 3. května navíc připravujeme akci, kdy bude chřest stát jen 69,90 Kč za půlkilové balení.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.