Připravit si doma lahodný smetanový sýr na způsob Lučiny je jednodušší, než se na první pohled může zdát. A navíc nám to nezabere téměř žadný čas (nepočítáme-li nutné odležení). Dochutit si jej následně tak, jak to máme rádi, je příjemný bonus.
Potřebujeme :
- 500 g kvalitního bílého jogurtu (např. Hollandia)
- 200 g zakysané smetany
- sůl
- různé bylinky na dochucení
Do mísy vlijeme jogurt, přidáme zakysanou smetanu, osolíme a vše řádně promícháme.
Vezmeme kastrůlek, na něj vložíme sítko (tak, aby se sítko nedotýkalo dna) a do sítka poté ještě vložíme čisté plátno.
Obsah poté přelijeme do sítka na plátno, překryjeme pokličkou a dáme do ledničce minimálně na 24 hodin. Po tuto dobu bude odkapávat syrovátka. Ta je velice zdravá, tak jí posléze můžeme vypít.
Po zhruba 24 hodinách nám v plátýnku zůstane krásná pevná hrouda čerstvého sýru. Přendáme jej do misky, v případě potřeby můžeme ještě nyní dochutit bylinkami, např. pažitkou, případně jemně obalit v paprice, a podobně.
Mažeme na čerstvý chléb. Doplníme zeleninou, například plátky rajčat, ředkviček či paprikou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.