Stále více lidí si dnes chleba peče doma, ať už v domácí pekárně, nebo jen tak na plechu v troubě. Není divu, čerstvě upečený chléb provoní celou domácnost a jeho kůrka krásně křupe. Já nejraději peču chleba bez pekárny, jen tak na plechu v troubě. Domácí pečení je krásný rituál, do kterého můžete klidně zapojit celou rodinu. A nezáleží na tom, jestli pečete v pekárně nebo v troubě. Jakmile s pečením chleba jednou začnete, nebudete chtít přestat!
Zkusme si tedy spolu upéct domácí chléb – jde to krásně i bez pekárny! Díky použitým bylinkám tento chléb krásně voní. Pokud budete mít chuť na obměnu, můžete místo tymiánu použít snítku své oblíbené bylinky.
Příprava: 20 minut Kynutí: 1 hodina + 30 minut Pečení: 55 minut
Na 2 bochníky:
- 60 g droždí
- 1 kostka cukru
- 3 lžíce mléka na kvásek
- 1 kg hladké mouky
- 3 lžičky soli
- 2 lžíce tymiánu
- 2 lžičky kmínu
- 500 ml vody
- 1 lžíce octa
- 2 snítky tymiánu na ozdobu
- voda a lžíce octa na potření
1. Promíchejte cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a nechejte vzejít kvásek.
2. Do mísy dejte mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu s octem. Vypracujte hladké těsto, které nechejte hodinu kynout.
3. Po vykynutí z těsta vytvarujte dva stejné bochníky a přeneste je na plech, vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku udělejte nožem řez, do kterého vložte snítku tymiánu a nechejte přikryté ještě půl hodiny kynout.
4. Troubu předehřejte na 230 °C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřete vodou a octem a prudce 5 minut zapečte. Pak teplotu trouby snižte na 170 °C a chléb volně dopékejte asi 50 minut. Během pečení potírejte bochníky vodou a octem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.