O tom, že pečivo doma a s láskou připravené se s tím kupovaným v různých marketech nedá vůbec srovnat, už asi netřeba ani psát. Chuť, vláčnost, poctivost surovin, křehkost pečiva a hlavně vůně linoucí se celým bytem...to vše přímo vybízí k tomu zadělat těsto a zapnout troubu. Sami zjistíme, že to vlastně není vůbec těžké a bylo zbytečné se toho bát.
Dnes si ukážeme recept na domácí sádlové housky.
Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 50 g sádla
- 12 g soli
- 1/2 kostky droždí
- 275 ml mléka
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které se nelepí na ruce ani na stěny nádoby. Vytvoříme z něj bochánek, který poté necháme zhruba půl hodiny kynout na teplém místě.
Rozdělíme na stejně velké díly a upleteme housky, případně vytvoříme bochánky či uzly. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, na kterém necháme zhruba dalších 45 minut kynout. Překryjeme lehce potravinářskou fólií či utěrkou, aby těsto zbytečně neosychalo.
Folií (utěrku) poté odstraníme, vykynuté housky potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme kmínem či sezamovými semínky a dáme do rozpálené trouby.
Pečeme zhruba 12 minut při teplotě 230 stupňů.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.