Během probouzejícího se jara všichni netrpělivě čekají také na to, až se zazelenají první bylinky a vyraší první kvítka, jako jsou například pampelišky či sedmikrásky. Všechno toto zelené kvítí totiž přináší do kuchyně porci tolik potřebného zdraví a vitamínů. A nebudou chybět ani v tomto univerzálním receptu. Proč univerzálním? Tyto taštičky totiž můžou sloužit nejen jako rychlá svačinka, kterou vezmeme z talíře jen tak rychle do ruky, ale můžou také být netradiční příloha k masitým pokrmům. Navíc můžeme krásně experimentovat v použité jarní zelenině, daný špenát či kopřivy rozhodně nejsou pevně stanovenou podmínkou. A rada na závěr, až naservírujete hotový pokrm na talíř, nezapomeňte ho alespoň lehce dozdobit právě čerstvě utrženou pampeliškou či sedmikráskou, případně jakoukoliv bylinkou, organismus vám bude vděčný.
Potřebujeme:
- 400 g listového těsta
- 500 g brambor
- 100 g cibule
- 100 g slaniny
- 250 g jarní listové zeleniny (kopřiv, špenátu)
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- kmín
- hladká mouka
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Potom je nastrouháme na hrubém struhadle.
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme ji, přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji dorůžova. Na cibuli dáme nastrouhané brambory, hrubě posekanou jarní zeleninu, osolíme, okořeníme pepřem a vše promícháme. Náplň necháme vychladnout.
Listové těsto vyválíme na plát, ze kterého krájíme čtverce o straně 15 cm. Do jejich středu dáme náplň a přeložíme na obdelníkové tašky. Okraje těsta stiskneme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a kmínem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů Celsia dozlatova.
Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.
(foto: jusrol.co.uk)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.