Některými milovaná, jinými nenáviděná omáčka. Asi málokteré jídlo vzbuzuje takové vášně, jako právě tato omáčka. A to nejen co se koprové chuti týče, ale také způsobu, jak jí servírovat. Patříte do skupiny koprovka, brambor a vařené vejce a nebo do té druhé koprovka, houskový knedlík a hovězí maso?
Pokud patříte mezi ty, co stále ještě nevědí, zda koprovka ano či ne, zkuste si jí připravit podle našeho receptu a věřte, že taková zachutná nejen vám, ale také dětem.
Potřebujeme:
- svazek čerstvého kopru nebo 3 lžíce sterilovaného kopru v octovém nálevu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 l poctivého hovězího vývaru
- 1 kelímek kysané smetany (kdo moc nemusí kyselé, použije sladkou tučnou smetanu)
- 1 až 2 vejce
- ocet, sůl, cukr
Na lehce rozehřáté máslo vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a za stálého míchání začneme vařit. Přidáme sterilovaný nebo jemně nasekaný čerstvý kopr a vaříme asi 30 minut.
Sejmeme z ohně, do omáčky vyklepneme vejce, rozmícháme, přidáme smetanu, dochutíme cukrem, octem, solí. Omáčku už dále nevaříme.
Podávejte s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.