Brioška je sladké pečivo pocházející z Francie, chuťově se velmi podobá našemu mazanci. Peče se ze sladkého kynutého těsta, které ale obsahuje větší množství másla. Může mít mnoho různých tvarů, například bochník, věnec či uzlík. V našem receptu popisujeme úplně původní základní recept, kdy se briošky dělají ze dvou částí, které se do sebe vkládají, a to za použití formičky, práci si ale pochopitelně můžete velmi usnadnit tím, že budete tvořit jen klasické bochánky bez použití formiček. Tvar sice asi nebude tak ukázkový, nicméně na chuti se nic nezmění!
Briošky se často podávají s kávou či čajem ke snídani, s ovocem či čokoládou mohou být pak také součástí dezertů.
Potřebujeme:
- 500 g celozrnné pšeničné mouky
- 40 g droždí
- 1/4 l mléka
- 1 lžíce třtinového cukru
- 175 g másla
- 2 vejce pokojové teploty
- 1 špetka soli
- kůra z 1/2 citronu
- 1 bílek
- 2 lžíce másla
- máslo na vymaštění
- mouka na vysypání
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí. Zalijeme 2 lžícemi vlažného mléka s jednou lžičkou třtinového cukru a z okrajů přimícháme trošku mouky. Mísu zakryjeme a kvásek necháme na teplém místě 15 minut vzejít.
Máslo rozehřejeme ve zbývajícím mléce. Kvásek smícháme s moukou. Přidáme mléko s máslem, zbývající třtinový cukr, vejce, sůl a citronovou kůru. Ručním hnětačem vypracujeme hladké těsto, až se nechytá mísy a utvoří se v něm vzduchové bubliny. Přikryté těsto dáme kynout, až dvojnásobně nabude na objemu.
Vymastíme 6 brioškových formiček a vysypeme je moukou. Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 6 dílů. V pomoučených rukách vytvoříme z každého dílu jednu kouli a jednu kuličku.
Kouli vložíme do brioškové formičky a uprostřed uděláme důlek. Do důlku vložíme těstovou kuličku. Briošky přikryjee a necháme je 15 minut odpočinout.
Povrch potřeme vejcem rozšlehaným v mléce. Formičky vložíme na plech a zasuneme na střední lištu do studené trouby. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia. Briošky pečeme zhruba 20 minut dozlatova.
Podáváme přímo z trouby s marmeládou nebo máslem.
(foto: finecooking.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.