Všude kolem nás je už cítit jaro. I když v noci ještě teploty padají pod bod mrazu, během dne už sluníčko ukazuje své sílící paprsky. Také Velikonoce jsou doslova za dveřmi. A jak se jaro jako takové promítne při našem vaření?
K jaru patří nejen bylinky, čerstvá jarní zelenina, ale také jehněčí maso, o čemž jsme se přesvědčili například v článku Co na velikonoční stůl? Vyzkoušejte marinované jehněčí na tymiánu! A jelikož jehněčí maso je téma, které v našich kuchyních není ještě tak zcela běžné a mnozí se jeho úpravy stále ještě obávají, připravili jsme pro vás pár receptů právě na toto téma.
Dnes si tedy společně připravíme jehněčí řízky. Počítat musíte s tím, že na přípravu tohoto receptu ale potřebujete dva dny, jeden den naložíte, až druhý den připravujete.
Potřebujeme:
- 800 g jehněčího masa z vykostěné kýty
- 200 g cibule
- sůl
- mletý pepř
- sladká paprika
- 50 g sádla
- 50 g slaniny
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kaparů
- 2 lžičky hořčice
- 1/8 l smetany
Omyté, odblaněné maso nakrájíme na plátky. Do kameninové mísy dáme vrstvu nakrájené cibule, na ni položíme naklepané a opepřené řízky a navrch dáme opět cibuli. Zatížíme prkénkem a postavíme na den do chladničky.
V hrnci rozehřejeme sádlo a na kostičky nakrájenou slaninu. Osmahneme v ní cibuli z odleželého masa, přidáme osolené a opaprikované řízky a po obou stranách je zprudka opečeme. Pak přidáme šťávu z odleželého masa, přikryjeme a dusíme asi 1/2 hodiny.
Měkké řízky přendáme na horkou mísu, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, osmahneme ji a povaříme. Do zahuštěné omáčky přidáme nasekané kapary, hořčici a zalijeme kysanou smetanou. Omáčku povaříme a řízky v ní ještě prohřejeme.
Podáváme s vařenými brambory.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.