Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Droždí si lze připravit i doma. Vynahradí pak kupované, které začíná být nedostatkovým zbožím!

Droždí si lze připravit i doma. Vynahradí pak kupované, které začíná být nedostatkovým zbožím!

25.3.2020 - AndreaP.

V současné době čelí obchody obrovskému tlaku, neb podvědomí stále lidi nabádá k tomu, udělat si nějaké ty zásoby "na horší časy". Asi nemá smysl tady psát, že je to zbytečné, na toto téma už bylo řečeno dost, a pokud lidé budou kupovat v rozumné míře, tak jako po celý rok, potraviny nedojdou a bude jich dostatek.

Druhým pólem je pak zboží, po kterém se v posledních dnech velmi zvýšila poptávka. Další skupinou jsou pak totiž lidé, kteří naopak do obchodů z pochopitelných důvodů teď tak často nechodí a doma se snaží udělat vše svépomocí, a to včetně pečiva. A na to je potřeba droždí. A to, jak je patrné v posledních dnech, se v mnoha obchodech opravdu vyprodalo.

Není ale nutno zoufat, i toto si můžeme připravit doma? Jak? Tady je postup ...

Potřebujeme:

  • 500 g brambor
  • 60 g cukru
  • 2 lžíce piva (nepasterizovaného)
  • voda

 

Celé brambory ve slupce uvařte do měkka. Poté vodu slijte, brambory oloupejte, prolisujte a postupně přidejte takové množství vody, aby vznikla hustá kašovitá hmota.

V dalším kroku cukr rozpusťte v malém množství vody, a tento cukrový sirup zamíchejte do kašovité hmoty z brambor.

Směs nechte kynout na teplém místě. Během toho do ní přimíchejte dvě lžíce piva, promíchteje a nechte kynout dalších 24 hodin.

Droždí je hotovo, můžete péct :-)

Edit textu na základě komentářů: Tohoto droždí je pochopitelně třeba více než klasického, a to zhruba v poměru jedna ku jedné s moukou. Toto množství vystačí tedy na přibližně půl kila mouky.

(foto:istock.cz)

Vaše názory

selsky_rozum
25.3.2020 17:13

Asi jste to špatně opsala z jiného webu, AndreoP! V tomhle do 24 hodin vlastní kmen kvasnic nevypěstujete. Takže do toho musíte vrazit alespoň kousíček těch skutečných kvasnic, třeba od sousedů.Pak se začnou množit! Jiná možnost je nechat zkvasit chleba v cukrové vodě, ale to je úplně jiná písnička....

noryb
25.3.2020 20:18

Našel jsem na netu desítky receptů na náhražku kvasnic.Všechny jsou stejné.Nevím z jakého originálu návod pochází,ale zajímalo by mě zda autorka tohoto receptu z výše uvedených "kvasnic" něco upekla nebo udělala.Zkoušel jsem dát 1 lžícíci výše uvedeného "letkvaru "do těsta na kynuté knedlíky,ale nakynutí těsta jsem se po dvou hodinách nedočkal.Dnes je zvykem všechno opsat a zveřejnit bez vyzkoušení.Ptám se autorky - jaké množství uvedené náhražky se má dát např.na půl kila mouky.Nebo se má dát "maglajs" z půl kila brambor do půl kila mouky.

Arne1
25.3.2020 21:21

Není pivo jako pivo. Do tohoto recepisu je zapotřebí "živé", nepasterizované pivo - tam jsou kvasnice které by mohly nastartovat množení.

Vigee
26.3.2020 14:23

Já mám vyzkoušeno a dělala jsem z toho bramborového kvásku cibulový chleba :-) Jen postup je trošku je popsán špatně. Podle videonávodu a moderátorky je potřeba 5-6 brambor (dávala jsem střední,ne moc velké ) z tohohle množství to má být na pul kila mouky a je potřeba ten kvásek trošku naředit s vodou aby se s moukou lépe pracovalo. Co mám recept na chleba,a dělám ten svůj ověřený chleba jen teď s tím rozdílem,že jsem zkoušela tohle bramborové droždí poprvé,jelikož u nás je droždí v poslední době nedostatkové zboží a v zásobě nemám .... tak tam jdou 3 hrnky mouky ..... a můžu říct,že se povedl a chutná taky dobře. :-)

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz