Univerzální recept na mrkvový chléb, který malou změnou základní suroviny chutná pokaždé jinak. Ideální recept pro dobu, kdy se celý svět potýká s omezením v podobě karantény a do obchodů chodí jen ti, co mají dostatek odvahy.
Potřebujeme:
- 15 g čerstvého droždí
- 350 ml vody
- 2 lžičky soli
- 350 g hladké pšeničné mouky
- 3 lžíce vlažného mléka
- 250 g nastrouhané mrkve
- 15 g rozehřátého másla
Rozdrobené droždí nasypte do misky a zalijte 100 ml vody. Nechte 5 minut odstát, aby se droždí zaktivovalo.
Mezitím ve velké míse smíchejte prosátou mouku a sůl. Do středu udělejte důlek a přidejte vodu s droždím, pak přidejte mrkev a máslo. Vmíchejte mouku a podle potřeby přilijte zbytek vody, abyste vytvořili vlhké, drolivé těsto.
Poté toto drolivé těsto vyklopte na lehce pomoučeny val, kde se vám bude směs lépe zpracovávat. Hněťte asi 10 minut, až je těsto hladké, ale stále lepivé. Těsto vložte do čisté mísy a zakryjte utěrkou. Nechte kynout 1 až 1,5 hodiny, až těsto zdvojnásobí objem. Stlačte pěsti a nechte 10 minut odpočinout.
Poté z těsta vytvarujte kulatý bochník, tento položte na pomoučeny plech a nechte dokynout ještě asi 45 minut.
Pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 45 minut dozlatova, až bochník při poklepu na spodní stranu bude vydávat dutý zvuk. Nechte vychladnout na mřížce.
Další tipy, aneb variace různých chutí
• Špenátový chléb:
Povařte 150 g čerstvých špenátových listů. Z listů pak vymačkejte vodu a v mixéru je rozmixujte na pyré. Pyré vložte do odměrky a dolijte vodu do celkového objemu 250 ml. V receptu nahraďte strouhanou mrkev pyré.
• Chléb s červenou řepou:
Mrkev nahraďte strouhanou červenou řepou.
• Bylinkový chléb:
Mrkev v receptu nahraďte nasekanými bylinkami. Vhodná je směs petržele, rozmarýnu a tymiánu nebo pažitky a majoránky.
• Čili chléb:
Mrkev nahraďte drcenými čili papričkami. Přimíchejte je k mouce a soli.
• Chléb s cibulí a kmínem:
Místo mrkve použijte nakrájenou cibuli, kterou osmažíte na 60 g másla. Přidejte lžíci kmínu.
(zdroj: Mgr. Milan Hlouch)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.