Ragú se připravuje z rozmanitých druhů masa (kromě jiného i z drůbeže, zvěřiny i ryb) či zeleniny, pokrájených na kostky stejné velikosti. Tento základ se dusí ve vývaru z ryb, zeleniny nebo masa, někdy v zahuštěné omáčce, obvykle ochucené bylinkami a kořením. Poprvé se zmiňuje již v roce 1642. Název pochází ze staré francouzštiny, sloveso „ragoûter“ lze přeložit jako povzbudit či nadchnout chuť.
Potřebujeme:
- 8 vajec
- 1 květák
- sůl
- pepř
- 1 svazek naťových cibulek
- 500 g kuřecích řízků
- 2 lžíce oleje
- 30 g másla
- 40 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kari
- 1 kelímek smetany ke šlehání
Vejce vaříme asi 10 minut natvrdo. Květák pečlivě očistíme, rozebereme na růžičky a opereme. Dáme jej do přibližně 1/2 litru vroucí slané vody a vaříme zhruba 10 minut. Slijeme, květákový vývar si však uschováme. Uvařená vejce opláchneme studenou vodou a oloupeme.
Naťové cibulky očistíme, opereme a nakrájíme na kolečka. Kuřecí maso omyjeme a osušíme. Pokrájíme je na proužky a na horkém oleji za stálého obracení asi 8 minut opékáme. Osolíme a opepříme.
Přidáme polovinu cibulek, krátce s masem opečeme a vyjmeme.
V kastrole zahřejeme tuk a osmahneme na něm mouku s kari. Za stálého míchání přilijeme květákový vývar i smetanu ke šlehání. Při nízké teplotě asi 10 minut povaříme, osolíme a opepříme.
Uvařená a oloupaná vejce rozkrájíme na čtvrtky. Spolu s masem je dáme do omáčky a ještě společně krátce prohřejeme. Hotové ragú posypeme zbytkem nakrájených naťových cibulek.
(ilustrační foto: nytimes.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.