Mnozí se asi tentokráte při čtení názvu receptu budou cítit vyděšeně, ale zkuste odhodit předsudky a pojďte si spolu s námi uvařit dršťkovou polévku. Je to specialita vyhledávána labužníky po celém světě.
Potřebujeme:
- 400 g drštěk
- 1 středně velká cibule
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce paprikového protlaku
- 2 zelené paprikové lusky
- 2 rajčata
- 1 velký brambor
- 2-3 lžíce kečupu
- 100 g polohrubé mouky
- sůl
- 1 vejce
Dršťky dobře očistíme a asi 30 minut povaříme. Potom vodu slijeme a s čerstvou vodou dršťky uvaříme v tlakovém hrnci, abychom polévku nepřipravovali příliš dlouho.
Z mouky, vejce a několika kapek oleje připravíme nudlové těsto, které dáme do chladna odležet.
V polévkovém hrnci zpěníme na tuku jemně nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a krátce zamícháme. Ihned přidáme kečup a paprikový protlak, chvíli na tuku osmahneme a vše zalejeme 1 a 1/4 l vody. Přivedeme do varu a přidáme tenké plátky brambor půlených na půlměsíčky, kroužky čerstvé vyčištěné papriky, rozsekané oloupané rajče a na nudličky nakrájené dršťky. Osolíme a vaříme, až zelenina změkne.
Zhruba 10 minut před koncem varu vhodíme do polévky cipetky (trhané nudlové těsto rukou).
Polévku dochutíme a podáváme horkou s chlebem.
(foto: seriouseats.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.