Chléb je po stalení nejzákladnější potravinou. Za dob našich babiček bylo nemyslitelné, aby hospodyňka neuměla upéct chleba. Recept, který přinášíme níže, je velmi jednoduchý na přípravu, nebudeme bojovat ani s kváskem a věříme, že ani s nezdarem. A vůně, která se při pečení bude linout bytem, opravdu stojí za to.
Při dnešním receptu budeme potřebovat:
- 550 g žitné mouky
- 550 g hladké mouky
- 0,75 l vlažné vody
- 85 g droždí
- 1,5 lžíce soli
- 3 lžíce octa
Obě mouky v míse promícháme a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí a zalijeme 200 ml vlažné vody. Droždí s vodou zamícháme a necháme kynout 5 minut.
Potom přidáme zbývající vodu smíchanou s octem a solí. Vypracujeme těsto a na teplém místě necháme kynout minimálně 1 hodinu.
Na pomoučeném vále pak těsto prohněteme. Vytvoříme bochánek, který položíme na pomoučený plech. Necháme kynout ještě dalších 15-20 minut.
Povrch potřeme slanou vodou a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 250 °C. Když začne chleba červenat, zmírníme teplotu na 140 °C a dopékáme ještě 40 minut.
Po vyjmutí z trouby ihned potřeme povrch chleba vodou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.