Cuketa je k dostání v obchodě celoročně. Každý má svůj oblíbený recept, napadlo vás ale někdy udělat si z ní pomazánku? Tím, že budeme dusit vše dohromady je postup sice krapet delší, nicméně nijak náročný a zvládnou jej úplně všichni. A okamžik, kdy si jí budemě pěchovat do sklenic nám tak trošku symbolicky může připomenout léto? Proč zrovna léto? Protože krájení, čištění, případně dušení a následné zavařování má většina z nás spojeno právě s obdobím horkých dní a léta. Pro některé je to veliký koníček, pro druhé zase neoblíbená nutnost, protože nějak se ta úroda zpracovat musí. Teď máme tuhou zimu (myšleno velmi s nadsázkou, protože za okny je vše jen ne tuhá zima, o čemž svědčí i šílené teplotní rekordy včerejšího dne hlásající 17 stupňů!), nicméně zásoby z léta se asi pomalu tenčí. A tady na řadu přichází právě paní Cuketa.
Potřebujeme:
- 6 středně velkých cibulí
- 2 hlavičky česneku
- 1 střední cuketu
- sádlo
- sůl
- pepř
- sójová omáčka
- práškové chilli (můžete vynechat)
- kečup nebo rajský protlak
Cibule nakrájené na kostičky a česnek nakrájený na kolečka podusíme na sádle, přidáme cuketu nastoruhanou na hrubém struhadle, sůl, pepř, sójovou omáčku, trochu protlaku nebo kečupu a případně chilli. Vše společně podusíme doměkka (nebude trvat dlouho, cuketa je brzy měkká).
Horké plníme do čistých, teplou vodou propláchnutých sklenic, uzavřeme a necháme pomalu vychládnout obrácené víčkem dolů.
Vynikající třeba na topinky.
(foto: momsdish.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.