Crumble je geniální dezert pocházející z Britských ostrovů. Jedná se vlastně o úspornou verzi původního drobenkového koláče, který s oblibou už pekly naše babičky. Skládá se ze dvou hlavních částí, a sice z ovoce (přesněji ovocného základu), na které se naskládá drobenka z těsta. To vše se v zapékací míse vloží do trouby a za pár minut je hotovo. Můžeme podávat na stůl, výborný je totiž jak za studena, tak i v horké variantě vytažený přímo z trouby.
Na těsto:
- 300 g másla
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 jablka
- 4 lžíce cukru krystal
- 200 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru
Na pudink:
- 300 ml plnotučného mléka
- 300 ml tučné smetany ke šlehání
- 2 vanilkové lusky
- 4 žloutky
- 4 lžíce cukru krystal
Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.
100 g másla dejte do malé pánve společně se zázvorem, oloupanými a na kostičky nakrájenými jablky a cukrem. Vařte na mírném plameni 5 minut, dokud jablka nezměknou a nezačnou se pomalu rozpadat. Pak směs přemístěte do malé zapékací mísy.
Zbývající máslo, mouku a cukr smíchejte a mixérem vypracujte na hrudkovité těsto (drobenku). Drobenkou posypte jablka v zapékací míse, dejte do trouby a pečte 10 minut.
Na pudink dejte do hrnce mléko, smetanu a vyjmutá semínka z vanilkových lusků i lusky samotné. Přiveďte k varu a lusky vyjměte. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem. Mléko svařené s vanilkou vlijte do vyšlehaných žloutků a smíchejte. Směs nalijte do čisté pánve a za stálého míchání zahřejte ještě 2 minuty, dokud pudink nezačne pomalu houstnout. Sejměte z ohně a servírujte pečená jablka politá pudinkovou polevou.
Tip: Chcete-li mít tento dezert rychleji hotový, místo pudinkové polevy použijte instantní vanilkový pudink.
(foto: simplesassyscrumptious.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.