Asi si říkáte proč retro? Odpověď je jednoduchá, tuto buchtu, bábovku, koláč či jak jí nazvat mám spojenou s dětstvím. Tenkrát se daly koupit ještě klasické sodovky ve skleněné láhvi, měly úžasnou žlutou či malinově červenou barvu a domů jsme je nosily v síťovkách (pokud jsme je teda rovnou jako dítka nevypily po cestě domů). Ty vynikající sodovky té doby už dneska nejsou, nahradily je jiné, síťovky už také běžně nevídáme, i když trend poslední doby naznačuje, že by se na výsluní opět mohly vrátit, ale recept jako takový, tak ten je nesmrtelný. Je až neskutečně jednoduchý, rychlý a jedním slovem prostě luxusní. Navíc mě už při dnešním pečení napadalo mnoho variací na jeho obměnu. Pojďme se vrátit na chvíli do dětských let.
Potřebujeme
- 2 celá vejce
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek limonády
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a řádně vyšleháme, až hmota znásobí svůj objem. Poté přidáme olej a perlivou limonádu. Jakou limonádu dáme, takový barevný odstín bábovky následně budeme mít (já dneska použila malinovku, buchta je krásně narůžovělá). Nakonec lehce zašleháme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (bábovkové, klasické pekáčové, dortové apod.) a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních cca půl hodiny. Hotové pocukrujeme.
Obměny :
- Do části těsta zašleháme kakao, vznikne mramorová bábovka.
- Do těsta přidáme jemné ovoce (rybíz, maliny, jahody a podobně) a zamícháme, případně ovoce jemně poklademe až na vylité těsto.
- Do těsta nastrouháme čokoládu margotku.
- Do těsta přidáme skořici a na kostičky nakrájené jablka.
- Hotový koláč potřeme marmeládou (v tom případě ale doporučuji ubrat cukr v těstě) a polijeme polevou (čokoládovou či citrónovou).
- Zaexperimentujeme s limonádou a vyzkoušíme různé druhy v dnešní době dostupných, každá jiným způsobem ovlivní výslednou barvu a také chuť.
Prostě fantazii se meze nekladou :-)
(foto - autorka)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.