Mrkvance neboli mrkvové šátečky jsou tradičním pečivem na Slovácku. Dělají se na mnoho způsobů, a to buď z křehkého těsta, do kterého se přidává mrkev a plní se například povidly, a nebo pak ty "babiččiny" z těsta kynutého a nádivka je jak jinak než mrkvová. A právě tyto si dnes společně vyzkoušíme.
Potřebujeme:
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 1/8 l mléka nebo smetany
- 40 g cukru
- 250 g mléka
- 3 vejce
- špetka soli a 30 g droždí vzešlého v 1/2 dl mléka
- tuk
- bílek
Náplň:
- 400-450 g mrkve
- 80 g cukru
- 1 šálek rozinek
- špetka tlučeného hřebíčku
- špetka mleté skořice
- špetka strouhané citronové kůry
Z přísad dobře vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout. Potom rozválíme na plát 1 cm vysoký a vykrajujeme čtverečky o straně asi 8 cm.
Plníme je vychladlou hustou nádivkou a rohy naplněných čtverečků k sobě přitiskneme. Potřeme bílkem a pečeme dozlatova.
Nádivku připravíme podušením nastrouhané a ochucené mrkve doměkka. Nádivkou mícháme a dusíme do husta, aby se odpařila přebytečná tekutina.
(foto: picnano.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.