Připravte si s námi senzační recept na tresku od Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG. Tresku v pivním těstíčku s mačkaným hráškem a tatarskou omáčkou.
1 porce
Suroviny na rybu:
- 180 g filetu z tresky jednoskvrnné
- sůl
- hladká mouka na obalení
- rostlinný olej na smažení
Suroviny na těstíčko:
- 200 g hladké mouky
- 75 g rýžové mouky
- 1 x lžička jedlé sody
- 200 ml světlého piva Phillip OSSEGG Praha
- 200 ml sodovky
Suroviny na mačkaný hrášek:
- 200 g čerstvého vyloupaného hrášku
- 1,5 l vody
- 2 x lžíce cukru krupice
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 2 x lžička změklého másla
Suroviny na tatarskou omáčku /4-6 porcí/ :
- 20 g kaparů v nálevu
- 20 g nakládaných okurek
- 10 g šalotky
- 1 x lžíce plocholisté petržele
- 300 g pivní majonézy /viz. recept níže/
- 1 x lžička citronové šťávy
- špetka soli
- špetka čerstvě mletého pepře
Majonéza z černého piva OSSEGG suroviny:
- 3x žloutek
- 1x lžíčka ostré hořčice
- 50ml černého piva Balthasar 13 OSSEGG
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- sůl, pepř a drcený kmín
- 200 ml slunečnicového oleje
Postup na majonézu :
Tyčovým mixérem šlehat žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně zašlehávat olej až do požadované konzistence.
Postup na tatarskou omáčku:
- Kapary propláchni a nech okapat a nakrájej najemno.
- Okurky nakrájej najemno.
- Šalotku oloupej a nakrájej najemno.
- Petržel nakrájej najemno.
- Do misky dej majonézu, přimíchej kapary, okurky, šalotku, petržel a citronovou šťávu. Dle chuti osol a opepři. Dobře promíchej a nech ½ hodiny vychladit v lednici.
Postup na těstíčko:
- V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl.
- Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko.
- Dej do lednice a nech odpočnout a vychladit 2-3 hodiny
Postup na mačkaný hrášek:
- Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě
- Slij vodu a polovinu hrášku rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí a pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj.
- Zbylí hrášek rozšťouchej, osol a opepři a přidej zbylé máslo.
- Promíchej s hráškovou kaší.
- Dosol dle chuti.
Postup na rybu:
- Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce.
- Přebytečnou mouku oklepej a filet obal ve vychlazeném připraveném těstíčku.
- Smaž 5 minut do zlatova v oleji rozpáleném na 180 stupňů celsia. Rybu během smažení opatrně otoč.
Tip tatarská omáčka:
Do této omáčky můžete vmíchat i jedno uvařené vejce nakrájené nebo nastrouhané
najemno. Můžete přidat špetku kajenského pepře a nebo najemno nasekanou čerstvou chilli papričku.
Tipy šefkuchaře:
Těstíčko na obalení ryby se špatně připravuje v množství na jednu porci. Výše uvedené množství vystačí na 2-3 porce ryby. Těstíčko se dá uchovat v lednici i několik dní aniž by ztratilo na kvalitě.
Čerstvý hrášek lze v tomto případě v mimo sezonu použít mražený.
Rybu podávejte s řezem citronu na pokapáni, lze použít i ocet v rozprašovači. Ideální přílohou k rybě jsou smažené bramborové hranolky.
Suroviny na bramborové hranolky:
- 250 g moučných brambor
- rostlinný olej na smažení
- sůl
Postup na bramborové hranolky:
- Brambory očisti pod tekoucí vodou kartáčkem a podélně rozkroj dle velikosti na šestiny / silnější hranolky /.
- Dobře osuš a smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 stupňů .
- Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat.
- Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 stupňů dozlatova dalších cca 10 minut.
- Přendej do mísy, osol a promíchej.
Tip šéfkuchaře:
Čas smažení se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy RUSSET.
TIP šéfkuchaře na pivo:
Pivo OSSEGG RUTHARD 11
Praha.ossegg.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.