Silvestr je v dohledu a vy pořád nevíte, co dát na stůl? Dneska si povíme pár jednoduchých typů na skvělé pomazánky a pokrmy, které se k silvestrovskému veselí rozhodně hodí. Přeci jen je potřeba něčím zaplnit žaludek, ať půlnoční přípitek nepijete nalačno.
Tvarůžková pomazánka
Ideální záležitost vhodná na chlebíčky i na jednohubky, to je tvarůžková pomazánka. Takže s chutí do toho a půl je hotovo.
2 balení tvarůžků
½ tvarohu
1 lžička majonézy
Sůl
Pepř
Všechny ingredience vložte do mixéru a zpracuje na pomazánku. Máte-li rádi, tak je fajn dovnitř přimíchat čerstvé bylinky. Mažte na chlebíčky nebo jednohubky. Je také možné doplnit tvrdým salámem, klobásou, nebo malou kyselou okurčičkou.
Nivová pomazánka
10 dkg nivy
½ tvarohu
1 lžička majonézy
Sůl
Pepř
Všechny ingredience vložíme do mísy a třeme do hladké hmoty. Jako ideální doplněk pak poslouží šunka a kousek křenu.
Sýrovo česneková
Tahle mňamka je ideální proti kocovině. Takže si ji dejte před podávání alkoholu a klidně i druhý den ke snídani.
5 stroužků česneku
10 dkg eidamu
½ tvarohu
1 lžička majonézy
Paprika (koření), ideálně uzená
Sůl
Všechny ingredience vhodíme do mixéru a zpracujeme v hladkou pomazánku. Paprikou nešetříme, dodá pomazánce naprosto famózní chuť. Kdo má rád, může přidal chilli, to bude naprosto bomba,
Na večeři guláš v chlebu
Upečte si malé rychlé chlebíky, to bude každý koukat!
4 hrnky chlebové mouky
2 kostky droždí
Hrnek mléka
3 lžíce oleje
Sůl
Kmín
Špetka cukru
Udělejte si kvásek z vlažného mléka, droždí, špetky cukru a mouky. Poté přidejte mouku, olej, sůl a kmín. Vše nechtě pořádně prokynout, rozdělte na počet porcí, které potřebujete (toto množství má vystačit na 4 chlebíky. Po vykynutí vytvarujte kulaté chleby a nechte ještě hodinku kynout. Pečte ve vyhřáté troubě na minimálně 200 stupňů po dobu pěti minut, poté stáhněte do 180 a dotáhněte (asi půl hodiny).
Gulášek
½ kila hovězího na guláš
½ kila cibule
Sádlo
Paprika (koření)
Chilli
Ovesné vločky
voda
Na sádlo dejte nadrobno nakrájenou cibuli, zpěňte, přidejte maso a nechte zatáhnout. Přidejte koření a sůl. Zarestujte a přidejte 2 lžíce ovesný vloček (na zahuštění) Zalijte litrem vody a vařte do změknutí masa. Podávejte v chlebu, který jste vydlabali. Vydlabané kousky lze přikusovat.
napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.