Jaká byla vánoční tabule našich (pra)babiček jsme si už řekli v jednom z minulých článků s názvem Vánoce za časů našich babiček: Oplatky, černý kuba, kaše i muzika. A jak se pak připravuje právě tradiční staročeský pokrm kuba si řekneme dnes. Tady je recept. Není vůbec těžký a věříme, že si ho oblíbíte.
Potřebujeme :
- 3/4 l vody
- 300 g trhaných krupek
- 80 g sušených hub
- 1 šálek mléka
- 200 g sádla
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- kmín
- majoránka
- mletý pepř
Krupky dobře propereme pod tekoucí vodou a okapané je zprudka osmahneme na sádle. Pak je zalijeme vařící vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
Houby namočíme do studeného mléka a po 10 minutách je vyjmeme a nakrájíme na menší kousky.
Na sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme houby, rozetřený česnek se solí a pepřem, majoránku, kmín, chvíli podusíme a pak vmícháme do krup.
Kuskem sádla vymažeme pekáček a směs do něj navršíme. Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny.
(fotografie - itesco.cz)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.