Při vyslovení slova zázvorky se nám okamžitě vybaví babiččina kuchyň, zástěra kolem pasu, zpívání koled a pořádná papírová krabice cukroví, do které se chodí tak, aby nás nikdo neviděl. A právě zázvorky se řadily mezi úplně první cukroví, kterým se zahajovalo vánoční pečení. Jejich nevýhoda je ta, že se musí nechat minimálně jednu noc prosušit na vzduchu, než se budou péct, což v dnešní době ne každá hospodyňka vítá. A právě proto přinášíme recept na tyto "urychlené" zázvorky (ale nebojte se, i na ty pravé v následujících článcích recept najdete).
Potřebujeme :
- 90 g javorového sirupu
- 60 g másla a trochu na vymazání
- 125 g hladké pohankové mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce přírodního třtinového cukru
V hrníčku smícháme máslo a javorový sirup, necháme je pomalu rozpustit, a poté dáme směs vychladnout. Do mísy prosijeme mouku, koření, jedlou sodu, vychladlý sirup s máslem a přidáme cukr. Vypracujeme těsto.
Z těsta vyválíme kuličky velikosti ořechu a dáme je dále od sebe na vymaštěný plech. Válečkem je trochu zploštíme.
Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně na 160 stupňů).
Hotové zázvorky necháme před podáváním chvilku vychladnout.
Dále doporučujeme :
Rychle, snadně, chutně: Trio cukroví na váš sváteční stůl
Vánoce za časů našich babiček: Oplatky, černý kuba, kaše i muzika
Pivní hrnková vánočka: Geniální recept i pro muže
Zdravé vánoční pečení není umění. Tipy, jak omezit cukr, mouku, tuk a hřešit tak bez výčitek
Upečte si nejlepší vánoční perníčky včas
Ovocný chlebíček? Na vánoce jedině citrónový bochníček
Symbolem českých Vánoc je vánočka. Vánoční štola jí šlape na paty
Báječné retro cukroví, které zvládnete levou zadní
Chcete mít letos to nejlepší vánoční cukroví? Stačí pár triků a rad a pečení může začít
(fotografie - mezihrnci.cz)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.