Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Pikantní utopenci: oblíbený český pokrm i dokonalý jedlý dárek k Vánocům

Pikantní utopenci: oblíbený český pokrm i dokonalý jedlý dárek k Vánocům

11.11.2019 - AndreaP.

Utopenci jsou oblíbený český pokrm studené kuchyně, často byl podávaný v hostincích k pivu a jsou to vlastně špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. Vynálezcem utopenců byl zřejmě hospodský a mlynář Šamánek původem snad z Berounska. Původ názvu utopenec není zcela jasný. Název „utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola a nebo kvůli „utopeným“ buřtům - to už dnes můžeme jen odhadovat.

Receptů na utopence není nikdy dost, liší se pak především v přípravě nálevu. A my si dnes ukážeme jeden z nich (a zdaleka ne poslední), jelikož utopenci jsou nejen vynikající pochoutka a rychlé občerstvení, ale je to také při vhodném zabalení ideální jedlý dárek třeba zrovna k blížícím se Vánocům.


Na základ potřebujeme :

  • buřty či špekáčky 20 ks
  • cibule (mnoho)
  • sklenice steril. papriky
  • sklenice dlouhých feferonek
  • sklenice kulatých feferonek
  • sklenice kyselých okurek
  • 1 l octa
  • 1 l vody
  • sklenice od okurek 3 litry
  • pepř bílý mletý



Koření a pochutiny nutné:

  • cukr 4 lžičky
  • sůl 2 lžičky
  • pepř celý 10 kuliček
  • nové koření 4 kuličky
  • bobkový list 10 kousků
  • hřebíček 4 ks
  • feferonky kulaté extra pálivé 8 ks


Koření a pochutiny doporučené:

  • jalovec 4 ks
  • anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička oleje

 


Příprava nálevu:

Ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut. Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.

Příprava utopenců:

Buřty oloupáme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule,utopenci,cibule….

Finále:

Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné sklenice, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou nandáme do sklenice. Poté zavíčkujeme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz