Linecký koláč se vedle Sacherova dortu řadí k nejznámějším produktům rakouských cukrářů. Však má taky tenhle dort z lineckého těsta plněný marmeládou a na povrchu zdobený mřížkou pojmenovaný podle hornorakouského města Lince za sebou bohatou historii. Existuje na něj velké množství receptů a nejstarší čtyři pocházejí již z rukopisné kuchařky, kterou si roku 1653 psala hraběnka Anna Margarita Sagramosa.
Ingredience:
- 175 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 3 žloutky, prošlehané + 1 žloutek na potření těsta
- nastrouhaná kůra z 1 omytého citronu
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
- 150 g studeného másla
- 300 g Linecká směs Hamé
- 120 g plátků mandlí
Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, přidejte citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta rychle zapracujte i chladné máslo nakrájené na kousky. Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný asi půl centimetru. Přeneste jej do kulaté formy a zlehka jej vmáčkněte. Přečnívající těsto odkrojte a dno propíchejte vidličkou. Těsto potřete lineckou směsí.
Zbylé těsto rovněž vyválejte, pokrájejte na proužky a ty klaďte jeden přes druhý, až vznikne krásná mřížka. Potřete žloutkem a okraj koláče posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.