Červené hlávkové zelí je velmi oblíbenou a zároveň velmi zdravou košťálovou zeleninou s nízkým obsahem kalorií. Obsahuje vlákninu, sacharidy, vitaminy E, K, B6, C a minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík a železo. Fialovou barvu má díky antocyanu, což je zdraví prospěšná látka patřící do skupiny flavonoidů. Tyto antioxidanty chrání proti rakovině a podporují činnost mozku a srdce. Věříme, že se tahle svačina stane vaší srdeční záležitostí a jen tak na ni nezapomenete. Červené zelí totiž obsahuje i protisklerotický inositol!
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
- ¼ hlávky červeného zelí
- 80 ml slunečnicového oleje
- 1 lžíce červeného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst vlašských ořechů
- 1 stroužek česneku
- 4 krajíce oblíbeného chleba
- 1 kelímek tučné zakysané smetany
- sůl
TIP! Topinky jsme namazali Milko BIO Zakysanou smetanou 15%. Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí, spol. s r.o. má také 15 % tuku a k tomu ještě označení Klasa. Obě jsou velmi dobré.
Postup:
Troubu předehřejte na 200 stupňů.
Zelí nakrájejte na tenké plátky, zalijte slunečnicovým olejem a octem a osolte. Následně zelí promíchejte a rozložte na plech. Dejte ho péct na cca 45 minut.
Krajíce chleba potřete olivovým olejem a dejte rozpéct na pár minut do trouby. Připravené topinky potřete česnekem a poté vrstvou smetany.
Nakonec přidejte zelí a posypte ořechy.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.