„Zavářky a vložky polévku nejen zahustí, ale zvýší její výživnost a sytivost,“ přesně tuto větu se můžeme dočíst v kuchařských knihách starých 60 i více let, a je zcela jisté, že do dnešní doby se na tomto faktu nic nezměnilo. Polévka už v dobách našich babiček prostě byla grunt. Je to základ, to nejlepší, co organismus může dostat (nyní už jen s nostalgií vzpomínám na doby, když mi bylo ouvej a maminka to vždy vyřešila vývarem a ano, vždy pomohl). Zasytí, zahřeje, dodá energii, postaví na nohy. A správně zvolený polévkový doplněk, kterých ač se to na první pohled nezdá, jsou desítky, dodá ten správný šmrnc.
V minulém článku jsme si představili klasické polévkové vaječné noky a dnes se zaměříme na játrové knedlíčky a játrovou rýži.
Na základní hmotu budeme potřebovat :
- 1/2 hrnku mletých nebo rozetřených jater
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- 1 lžíce másla
- strouhanka
- majoránka
Máslo utřeme s vejcem, přidáme játra, česnek, sůl, pepř, majoránku a strouhanku. Vše důkladně promícháme.
Játrové knedlíčky :
- Vytvoříme knedlíčky, které vložíme do vařící se polévky. Vaříme asi 10 minut.
Játrová rýže
- Tuto játrovou směs nastrouháme přes hrubé struhadlo do polévky. Vaříme asi 4 minuty.
A na co se podíváme příště? Na řadu příjdou smažené bramborové kuličky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.