Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Noky a nočky: závěrečná tečka polévky, která zasytí

Noky a nočky: závěrečná tečka polévky, která zasytí

22.10.2019 - AndreaP.

Pomineme-li klasické polévkové nudle, pak kapání a nočky jsou asi nejčastější zavářka do polévky vůbec. Ty jsou připravované buď z jater, o těch si ale povíme příště, a nebo z vaječné směsi. Rozšlehané vejce, trošku mléka a do něj mouka (či krupička), případně bylinky, ale i například strouhaný sýr. Od hustoty vzniklého těsta se pak odráží i výsledný efekt, buď připravíme těsto řídké a do polévky ho svým způsobem pomalu nalijeme (odkapeme) a rychle promícháme a vznikne nám kapání (tzv. obláčky), které polévku rovnou i zahustí a nebo máme těsto tužší a z něj pak lžičkou odkrajujeme malé nočky, které poté v polévce povaříme.

Noky z odpalovaného těsta

  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce másla
  • 6 lžic hrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce

Do vroucího osoleného mléka přidáme máslo a za stálého míchání přisypeme mouku. Oheň zmírníme a těsto zahříváme tak dlouho, až se nechytá nádoby. Do mírně vychladlého těsta postupně zamícháme vejce a dobře vypracujeme. Noky vykrajujeme malou lžičkou do vroucí polévky. Povaříme je asi 5 minut.

 

Noky z droždí

  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatá lžíce droždí
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 6 lžic mléka
  • petrželka

Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a rozdrobené droždí. Za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přisypeme strouhanku, hrubou mouku, sůl, pepř, kmín, vejce, mléko a nadrobno nakrájenou petrželku. Vše promícháme. Nočky vykrajujeme lžičkou a ve vroucím vývaru vaříme jen krátce.

Nočky

  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička tekutého másla
  • hladká mouka

Do rozšlehaného osoleného vejce vmícháme mléko, rozpuštěné máslo a přisypeme hladkou mouku. Vznikne hustší těsto, které do polévky protlačujeme stěrkou buď přes cedník s velkými otvory nebo přes hrubé struhadlo.

 

Polévka s krupicovými nočky (Italský recept)

  • 1 l kuřecího vývaru
  • 4 lžíce krupice
  • 2 vejce
  • 2 lžíce strouhaného sýra Gran Moravia
  • kůra z 1 citrónu
  • zelená petrželka, sůl

V misce smícháme krupici s trochou soli, vejci, sýrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Z hmoty lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucího vývaru. Vaříme tak dlouho, až jsou nočky měkké. Před podáváním posypeme sekanou zelenou petrželkou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip