Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Noky a nočky: závěrečná tečka polévky, která zasytí

Noky a nočky: závěrečná tečka polévky, která zasytí

22.10.2019 - AndreaP.

Pomineme-li klasické polévkové nudle, pak kapání a nočky jsou asi nejčastější zavářka do polévky vůbec. Ty jsou připravované buď z jater, o těch si ale povíme příště, a nebo z vaječné směsi. Rozšlehané vejce, trošku mléka a do něj mouka (či krupička), případně bylinky, ale i například strouhaný sýr. Od hustoty vzniklého těsta se pak odráží i výsledný efekt, buď připravíme těsto řídké a do polévky ho svým způsobem pomalu nalijeme (odkapeme) a rychle promícháme a vznikne nám kapání (tzv. obláčky), které polévku rovnou i zahustí a nebo máme těsto tužší a z něj pak lžičkou odkrajujeme malé nočky, které poté v polévce povaříme.

Noky z odpalovaného těsta

  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce másla
  • 6 lžic hrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce

Do vroucího osoleného mléka přidáme máslo a za stálého míchání přisypeme mouku. Oheň zmírníme a těsto zahříváme tak dlouho, až se nechytá nádoby. Do mírně vychladlého těsta postupně zamícháme vejce a dobře vypracujeme. Noky vykrajujeme malou lžičkou do vroucí polévky. Povaříme je asi 5 minut.

 

Noky z droždí

  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatá lžíce droždí
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 6 lžic mléka
  • petrželka

Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a rozdrobené droždí. Za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přisypeme strouhanku, hrubou mouku, sůl, pepř, kmín, vejce, mléko a nadrobno nakrájenou petrželku. Vše promícháme. Nočky vykrajujeme lžičkou a ve vroucím vývaru vaříme jen krátce.

Nočky

  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička tekutého másla
  • hladká mouka

Do rozšlehaného osoleného vejce vmícháme mléko, rozpuštěné máslo a přisypeme hladkou mouku. Vznikne hustší těsto, které do polévky protlačujeme stěrkou buď přes cedník s velkými otvory nebo přes hrubé struhadlo.

 

Polévka s krupicovými nočky (Italský recept)

  • 1 l kuřecího vývaru
  • 4 lžíce krupice
  • 2 vejce
  • 2 lžíce strouhaného sýra Gran Moravia
  • kůra z 1 citrónu
  • zelená petrželka, sůl

V misce smícháme krupici s trochou soli, vejci, sýrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Z hmoty lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucího vývaru. Vaříme tak dlouho, až jsou nočky měkké. Před podáváním posypeme sekanou zelenou petrželkou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz