Když vejdete do pekárny, můžete si být jistí, že je ucítíte už na dálku. Jejich vůně je totiž typicky skořicová a díky své výraznosti je lehce rozpoznatelná. Rolky se skořicí, máslem a cukrem. Ano, řeč je o skořicových šnecích.
Asi málokdo pak ale tuší, že ve Švédsku zítra slaví tzv.Kanelbullensdag - den skořicových šneků. Ten je už od roku 1999 spojen právě s datem 4.října. Je to zde totiž nejoblíbenější a nejprodávanější pečivo (podle neoficiálních statistik je to 300 šneků na osobu/rok). Zítra se tedy po celé zemi, v každé malé uličce či zákoutí, v každém obchodě či stánku, pekárně či cukrárně bude linout vůně skořice a pečící trouby budou doslova chrlit plechy s touto delikatesou.
Do Švédska to máme trošku z ruky, nicméně domácí kynutí šneci jsou stejně nejlepší. Tak tady je recept.
Potřebujeme :
Těsto :
- 150 g změklého másla
- 90 g cukru krystal
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky kardamomu
- 500 ml mléka
- 50 g čerstvých kvasnic
- 800 g hladké mouky
Na náplň :
- 150 g másla
- 90 g cukru krystal
- 2 vrchovaté lžíce skořice (osobně dávám i více)
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1 lžička vanilkového cukru
- krystalový cukr na posypání
Na potření :
- 1 rozšlehané vejce
Vemte si velkou mísu, ve které smíchejte změklé máslo s cukrem, kardamomem a solí. Mezitím si v hrnci či mikrovlnce mírně ohřejte mléko a rozdrobte do něj droždí. Zamíchejte a směs poté přidejte do mísy k připravenému máslu s cukrem.
Postupně přidávejte mouku (nedávejte jí najednou, výsledné těsto musí být mírně lepivé, aby šneci nebyli vysušení). Nechte kynout zhruba hodinu.
Dobu kynutí využijte na přípravu náplně. Tu uděláte tak, že v hrnci rozpustíte máslo a přidáte cukry, kardamom a skořici.
Vykynuté těsto rozválejte (pro lepší manipulaci jej nejprve rozdělte na dvě části), kdy z každé vyválejte velký plát (těsto by mělo být zhruba 3 mm vysoké). Rozetřete náplň.
Nyní jdeme na skládání těsta, kdy toto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy (jakoby si rozdělte těsto na třetiny, střední třetina leží úplně vespod, vrchní třetina je přehnutá přes tu střední ležící vespod a nakonec se přehne dolní třetina přes ty dvě horní). Nakrájejte na proužky asi 2 cm široké. Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole.
Umotané šnečky nechejte ještě asi půl hodiny kynout.
Předehřejte troubu na 200 °C, na plechu potřete šneky rozšlehaným vajíčkem a posypejte cukrem. Pečte asi 10 - 15 minut dle velikosti.
(fotografie - Call Me Cupcake)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.