Podzim to není jen padající listí a rozloučení se slunnými dny, ale je to také jedinečné období, kdy si můžeme dopřát výborné zvěřinové dobroty. Zvěřina má hned několik výhod. Kromě toho, že je chutná, má i dobře stravitelné maso, obsahuje málo tuku a důležité nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Kdo by odolal domácímu jelenímu gulášku či zvěřinové paštice s brusinkami na křupavém chlebu?
Pozor bychom si měli dát na kvalitu masa. Nejlepší je získat zvěřinu od známého myslivce, samozřejmě se speciální plombou a s průvodním listem zvěře. Pokud ve svém okolí nemáte žádného nadšence myslivosti, vyražte do farmářských prodejen, které v průběhu podzimních měsíců mají pro své zákazníky řadu zvěřinových specialit.
Úprava zvěřiny není nikterak náročná a není čeho se bát, tak zkuste překvapit návštěvu zvěřinovými hody u Vás doma ☺
Srnčí paštika s brusinkami
-
300 g srnčího masa
-
80 g másla
-
1 cibule
-
0,5 dcl červeného vína
-
3 snítky tymiánu
-
1 bobkový list
-
hrst brusinek nebo mandlí
-
1 vejce
-
90 ml 30% smetany
-
100 g na plátky nakrájené slaniny
-
sůl, pepř
Na troše oleje v pánvi nebo hrnci vhodném opečte kostky srnčího masa. Maso vyndejte a odložte bokem, do pánve přidejte lžíci másla a na ní do zlatova osmažte nadrobno pokrájenou cibuli. Vraťte do pánve maso, přidejte víno, nechte odpařit, přidejte koření, případně podlijte ještě dvěma lžícemi vody a nechte asi hodinu v troubě při 150 °C péct přiklopené poklicí.
Měkké maso vyndejte a nechte částečně vychladnout, koření vyndejte a poté maso rozmixujte s máslem, smetanou a vejcem. Do jemně rozmixované směsi přidejte brusinky a vylijte ji do formy vyložené plátky slaniny nebo menších sklenic. Vraťte do trouby a ve vodní lázni (pekáčku s vařící vodou sahající cca do 1/3 formiček) pečte při 150 °C přibližně dalších 35 minut. Paštiku ve formě nechte zchladit, ideálně zatíženou například další formou s vodou, paštiky ve skleničkách zalijte trochou rozpuštěného másla a dozdobte snítkou čerstvých bylinek.
Podávejte na opečeném kousku chleba spolu s brusinkami.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.