Jíst zdravě se určitě vyplatí. Své o tom ví i autoři kuchařky Jíme zdravě po celý rok, kteří říkají ....
"Nejsme profesionální kuchaři a postupy píšeme tak, že podle nich zvládne uvařit i kuchař začátečník. Jídla netrvají déle než 30 minut a hlavně – skvěle chutnají! Všechna jídla jsme testovali s dětmi i dědečky z celé České republiky a všichni si pochutnali. V knize používáme české sezónní suroviny, které k nám nemusí cestovat přes půlku zeměkoule a jsou dostupné i na venkově. Celkem jsme v knize najdete 160 receptů z 32 ingrediencí, rozdělených podle ročních období."
A k právě probíhajícímu podzimu se mimo dalších receptů váže také
MRKVOVÝ CHLÉB :
Příprava: 20 minut | Tepelná úprava: 50 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 12
Potřebujeme :
- 3 vejce
- 100 ml javorového sirupu
- 200 ml polotučného mléka
- 200 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 100 g vlašských ořechů (nastrouhaných)
- 1 lžíce mleté skořice
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 300 g mrkve (nastrouhané)
Na polevu:
- 400 ml kokosového mléka z plechovky
- 20 g kokosového cukru
Nutriční informace na 1 porci:
- 277 kcal, 7 g bílkovin, 17 g sacharidů, 20 g tuků
Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse vyšlehejte slunečnicový olej, vejce, mléko a javorový sirup. Do druhé mísy prosejte špaldovou mouku a smíchejte ji s nastrouhanými ořechy, skořicí a práškem do pečiva. Obsahy obou mís spojte a vytvořte polotekuté těsto. Do těsta přimíchejte nastrouhanou mrkev. Vznikne tužší hmota, kterou pomocí stěrky přemístěte do libovolné pečicí formy (my jsme použili formu na chléb o rozměrech 25 cm × 10 cm).
Formu s těstem dejte do trouby a pečte 45–50 minut při 170–180 °C. Než se buchta upeče, připravte si polevu: do rendlíku dejte kokosové mléko a kokosový cukr a krátce povařte na mírném plameni – stačí jen tak dlouho, aby se stihl rozpustit cukr (zhruba 3 minuty).
Hotovou polevu nechte zcela vychladnout.
Upečenou buchtu zkontrolujte špejlí: pokud na špejli neulpívají drobečky, vyndejte buchtu z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Teprve až buchta zcela vychladne, namažte ji připravenou polevou (nejlépe těsně před podáváním).
TIP testérů: Testérka Tereza doporučuje pro ozvláštnění receptu přidat do polevy zakysanou smetanu, pomerančovou šťávu anebo třeba předem připravený slaný karamel.
*********************************************************************************************************
Výše uvedený recept je ukázka z právě vycházející kuchařky
Jíme zdravě po celý rok
Nejnovější kuchařka Jíme zdravě se vrací k úplným základům, kterými jsou sezónní suroviny typické pro českou krajinu. Pro každé roční období v ní najdete recepty z ingrediencí, které jsou v daném období běžně dostupné, a kuchařku tak budete moct využívat po celý rok. Na 400 stránkách najdete 160 receptů na zdravé a sezónní pokrmy, které jsou cenově dostupné, rychlé na přípravu a pochutná si na nich celá rodina.
Pořiďte si naši sezónní „Bibli“ se 160 zdravými recepty pro každé roční období.
Knihu lze zakoupit ZDE. Od října ji pak najdete ve většině českých knihkupectví.
Sledujte také naší rubriku Soutěže, kde již brzy bude spuštěna soutěž právě o 3 tyto kuchařky.
O kuchařce
Po třech úspěšných kuchařkách jsme se rozhodli začít znovu od začátku, a využít sezónní české suroviny, které k nám nemusí cestovat přes půlku zeměkoule. Receptů bylo tolik, že jsme museli spojit dvě kuchařky do jedné, a vytvořit tak zatím naši největší a nejobsáhlejší kuchařku, která nese přezdívku „zdravá Bible“. Pro každé roční období jsme vybrali typické zástupce surovin, které jsou u nás běžně k dostání, a připravili z nich pro vás skvělé a zdravé recepty. Můžete se těšit na vydatné snídaně, jednoduché svačiny, sezónní polévky, rychlé obědy a večeře s masem i bez něj, a tradiční i netradiční sladké dobroty pro mlsouny. Tentokrát jsme navíc pozvali na pomoc i naše fanoušky, kteří nám pomohli všechny recepty ochutnat a otestovat.
4 roční období, 32 hlavních ingrediencí
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.