Podzim se hlásí o slovo a s ním jsou tady také typické podzimní plodiny. Aktuálně se sklízí například sladká výborná mrkev. Zkuste ty nejlepší recepty, do kterých ji jisto jistě použijete.
Mrkvová polévka
- 2 malé cibule
- 5 mrkví
- ½ smetany na vaření
- Zázvor
- Sůl
- Olej nebo máslo
Cibulky nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Poté přidáme nastrouhanou mrkev a asi centimetr nastrouhaného zázvoru. Opražíme a když se všechno měkké, zalijeme vodou, krátce povaříme a poté použijeme ponorná mixér. Ve finále přidáme smetanu, sůl a ještě krátce povaříme.
Mrkvový koláč
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky nastrouhané mrkve
- 1 hrnek cukru
- ½ hrnku nadrcených ořechů
- Kypřící prášek
- ½ hrnku oleje
- 4 vejce
Krém:
- 3 šlehačky
- ½ hrnknu cukru
- 2 polotuěné tvarohy.
Šlehačku vyšleháme. Tvaroh vyšleháme s cukrem do pěny, vše smícháme a poté aplikujeme do koláče.
Bílky vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Sypké části a bílek opatrně smícháme. Nakonec přidáme mrkev, olej a pěnu ze žloutků. Vložíme do vymazané dortové formy a pečeme dozlatova cca 45 minut. PO vychladnutí prokrojíme a mažeme krémem.Ten můžeme následně použít i na vrchní část dortu a vše ve finále zasypat drcenými ořechy.
Mrkvová pyré
- 5 mrkví
- 5 brambor
- Mléko
- máslo
- sůl
Brambory a mrkve oloupeme a uvaříme doměkka. Poté si ohřejeme ais 2 decilitry mléka a aplikujeme trochu másla a soli. Metličkami vše zpracujeme na jemné pyré. Ideální je to jako příloha k pečenému masu.
Napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.