Jak si užít letní sklizeň ovoce pokud do vašeho života vstoupila cukrovka? Dnes tu máme okénko pro diabetiky, aneb zavařujeme ...
DIA jablkový kompot
- 1 kg jablek
- 1/4 l vody
- 1 hřebíček
- 4 tablety umělého sladidla
- kousek skořicové kůry
- tenký plátek pomerančové kůry
Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme je jádřince. Poté vkládáme do čistě vymytých sklenic, přidáme koření a kůru, zalijeme vodou, ve které jsme rozpustili sladidlo. Řádne uzavřeme víčky a sterilizujeme při teplotě 85 stupňů Celsia 25 minut.
Stejným způsobem postupujeme u hrušek.
Pokud si chceme připravit na zimu jablka k naplnění štrůdlu či DIA koláče, můžeme použít tento recept :
DIA jablka strouhaná ve vlastní šťávě
Jablka omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme na tenké plátky či nudličky. Napěchujeme do sklenic, uzavřeme víčkem a sterilujeme při 85 stupních Celsia 25 minut.
DIA meruňkový kompot
- 1 kg vyzrálých meruněk
- 1/3 l vody
- 4 tablety umělého sladidla
Omyté, vypeckované a rozpůlené meruňky vkládáme do sklenic, poté zalijeme vychladlou převařenou vodou, ve které jsme rozpustili umělé sladidlo. Je pravidlo, že u tohoto druhu kompotu necháváme pro lepší chuť v každé sklenici 1 meruňku s peckou, případně vyloupnutou pecku volně vložíme do sklenice. Tyto poté uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.
Stejným způsobem můžeme zavařovat také broskve.
DIA švestky ve vlastní šťávě
Švestky omyjeme, necháme okapat a co nejtěsněji je naskládáme do sklenic (celé i s peckou). Uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia. Tyto švestky jsou velmi vhodné pak na knedlíky, koláče, do buchet a podobně.
Stejným způsobem můžeme upravit také ryngle nebo aktuálně polozapomenuté špendlíky..
(zdroj - Výživa a příprava pokrmů, nakl. Fortuna * ilustrační fotografie - Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.