Léto pomalu končí, nastane podzim a s ním také období sklizně červené řepy. Jak ji ale nejlépe zpracovat? Vždyť naloženou nakyselo ji známe všichni a spoustě lidí to ale vůbec nechutná. Existuje nějaký lepší recept?
Tato zelenina se výborně hodí k přípravě nejrůznějších salátů. Také je vhodná do boršče. Skvělý je salát s vejci a ořechy
- 1 větší řepa
- 3 vejce
- ½ jogurtu
- 1 lžíce majonézy
- 1 větší brambora
- 1 hrst vlašských ořechů
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Zeleninu a vejce uvaříme. Řepu a brambory nakrájíme, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a dáme na dvacet mminut při 150 stupních do trouby. Mezitím připravíme zálivku z jogurtu a majonézy. Zeleninu vyndáme z trouby, necháme trochu zchladnout, přidáváme zálivku a rozkrájený vejce. Promícháme, servírujeme, nahoru sypeme ořechy.
Carpaccio z červené řepy
- 2 ks červená řepa
- 1 lžička med
- 1 lžička olej
- 2 lžíce balzamikový ocetsůl
- bazalka a rukola
- 100 g kozí sýr nebo balkánský, případně jiný přírodní sýr
citronová šťáva pár kapek - není nutná Řepu uvaříme v osolené vodě. Po oloupání z ní krájíme velmi slabé plátky. Připravíme dresink z balzamikového octa, medu, oleje a citronu. Tím poté přelijeme řepu. Dále na ni nandáme kozí sýr, balkánský sýr, nebo jiný slaný sýr podle chuti. Zdobíme lístky rukoly a bazalkou.
Polévka z červené řepy
- 700g řepa
- 200 g brambory
- 1 ks cibule
- Olivový olej
- Zeleninový vývar 1 l
- Zakysaná smetana
- Sůl, pepř
Oloupanou řepu a brambory osmahneme na cibulce a olivovém oleji. Poté zaléváme vývarem, uvaříme doměkka, přisolíme, připepříme. Ponorným mixérem rozmixujeme a podáváme dozdobenou zakysanou smetanou a podáváme.
Napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.