Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Zkuste ty největší dobroty z broskví

Zkuste ty největší dobroty z broskví

24.8.2019 - redakce Babinet.cz

Úžasné broskve nám právě dozrávají nebo dozráli na zahrádkách, ale co s nimi? Kdo by nemiloval broskvový kompot. Je to velká dobrota, která potěší kde jakého mlsouna. Podobně je výborná také marmeláda z těchto sladkých plodů. Jak na to?


Broskvový kompot, to je jedna z věcí, kterou Češi milují a zkupují z regálů obchodů. Co takhle vyrobit si ho pěkně po domácku?  A víte, že ho vyrobíte i z obyčejných dýní?

Potřebujeme:

1 kg broskví

Cukr

Kyselinu citronovou

Zavařovací sklenice libovolné velikosti

Vodu

Broskve musíme nejprve opravdu dobře vyprat. Umyté plody potom ideálně oloupeme, nebo slupka bývá velmi tvrdá a to by f kompotu vůbec nedělalo dobrotu. Ovoce pak nakrájíme třeba na půlky, nebo na čtvrtiny a samozřejmě zbavíme pecky.

Poté broskve vkládáme do dobře vymytých, ideálně vyvařených sklenic, zasypeme cukrem a do každé přidáme asi lžičku kyseliny citronové. Následně zalijeme studenou vodou, dobře utáhneme víčko a poté vaříme.

Sklenice skládáme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené asi do tří čtvrtin. Nejprve přivedeme vodu k varu, poté stáhneme, aby jen lehce probublávala a sterilujeme asi dvacet minut.

To samé lze udělat i s obyčejnou dýní. Aby byl kompot broskvoví, tak přidáváme broskvovou tresť/esenci.

Marmeláda

1kg broskví

½ kila cukru

Kyselina citrónová

Omyté ovoce nakrájíme a vložíme do hrnce, vaříme s cukrem, přidáme trochu kyseliny citronové a rozmixujeme. Horké plníme do sklenic. Vzhledem k hustotě směsi není potřeba přidávat pektin. Kdybyste měli šťavnatější ovoce, pektin přidejte.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz