Kelewele je pokrm původem pocházející z Ghany. Jedná se o smažené banány nakrájené na kostky či plátky a ochucené kořením, a to tradičně zázvorem, kajenským pepřem a solí. V současné době se ale můžeme setkat i s ochucením pomocí cibule, anýzu, hřebíčku, skořice, chilli a mnoho dalších příchutí. V Africe je běžně prodáván pouličními prodejci, kdy se jedná o velmi oblíbený dezert, v případě kdy je podáván s rýží, pak i jako hlavní chod. Často vídáme i dochucení arašídy.
Potřebujeme :
- 4-6 zralých banánů - oloupané a nakrájené na kostičky či plátky
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1/2 lžičky čerstvě strouhaného kořene zázvoru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce vody
- rostliný olej
Promíchejte strouhaný zázvor, pepř, sůl a přidejte vodu. Ve skleněné nádobě smíchejte kostky banánů s touto kořenící směsí.
V pánvi rozehřejte dostatek oleje, aby banány mohly plavat a osmahněte je postupně dozlatova ze všech stran. Banánové kostky smažte postupně tak, aby se nedotýkaly.
Osmažené banány přemístěte na ubrousek, osušte od přebytečného tuku a uchovejte v teple.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.