Máte doma přebytky ovoce a nestíháte je jíst? Co takhle si jeho lahodnou chuť uchovat až do zimy v podobě marmelády, nebo z něj připravit vynikající lehký dezert, kterým uctíte každou návštěvu? Z jahod, třešní či meruněk se dá v kuchyni doslova kouzlit. Přinášíme vám postup nejen na výbornou marmeládu, ale také na odlehčený nepečený tvarohový dort, který si můžete dát i pokud si hlídáte štíhlou linii.
Pokud některé ovoce doma už nemáte, ale přesto si z něj něco dobrého na zub chcete připravit, vybírejte pouze kvalitní kousky. Čím lepší ingredience, tím lepší výsledek. Opravdovou záruku poskytují certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství.
Pokud máte několik kilogramů ovoce, neváhejte a uvařte si marmeládu! Až budete o pár měsíců později připravovat palačinky, přijde vám sklenička ovocné pomazánky vhod. Druhy můžete mezi sebou kombinovat, vynikající je například kombinace třešní a jahod. Ostřejší chuť meruněk můžete zmírnit přídavkem jablek. Postup je navíc opravdu jednoduchý, i začátečníci jej zvládnou hravě.
Co budete potřebovat na jednu dávku domácí marmelády?
- 1 kg ovoce
- 15 gramů pektinu
- třtinový cukr
- 2 dcl vody
Očištěné plody bez pecek pokrájejte a v hrnci s 2 dcl vody krátce povařte, dokud nevznikne hustší směs. Ke třem lžičkám cukru přidejte pektin a povařte pět minut s ovocem. Pektin je stoprocentně přírodní náhradou želírovacího cukru. Podle chuti pak přidejte další cukr a vařte do zhoustnutí. Nejvhodnější je sladit postupně a čistou lžičkou ochutnávat. Marmeládu přelijte do vyvařených sklenic, hrdla otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Po naplnění sklenice otočte dnem vzhůru. Pokud plánujete rychlou spotřebu, marmeládu není třeba zavařovat.
Očekáváte návštěvu, nebo vás jen honí mlsná? Nepečený tvarohový koláč s ovocem přijde vhod vždy. Navíc jde o odlehčený dezert, po němž si určitě nemusíte dělat výčitky.
Co budete potřebovat?
- ovoce dle chuti
- 2 tvarohy
- 2 jogurty
- citron
- třtinový cukr
- Ztužovač za studena
Kulatou vyšší formu na koláč vystelte pečícím papírem. Smíchejte tvaroh s jogurtem a nastrouhejte do směsi citronovou kůru. Podle chuti doslaďte. Ztužovač připravte dle návodu a smíchejte se zbytkem surovin. Do formy s papírem vlijte polovinu směsi, poklaďte ji očištěným pokrájeným ovocem a přelijte zbytkem tvarohové hmoty. Dezert ještě vylepšíte, když na něj postrouháte vysokoprocentní čokoládu. Poté jej nechte několik hodin zatuhnout v lednici.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.