V našich končinách je velmi oblíbeným jídlem smažený květák v trojobalu s bramborem a tatarkou. Květák nebo také karfiol si ale jistě zaslouží i jemnější úpravu, která by nechala více vyniknout chuti této košťálové zeleniny, vyšlechtěné z divoké brukve zelné. Ve staročeských kuchařkách objevíte recepty, podle nichž se vařený květák podával přelitý máslem a posypaný strouhankou nebo sýrem. Vraťme se do dob našich babiček a upečme si květák trochu netradičně v celku!
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 3
Obtížnost: 1
Ingredience:
- 1 květák
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 150 ml bílého jogurtu
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
TIP! Náš pan karfiol je jedním z vítězů soutěže Regionální potravina 2017 v Ústeckém kraji. Na své rodinné farmě ho po generace pěstuje zkušený zemědělec Petr Tůma.
Květák nechte krátce povařit.
Smíchejte jogurt, hořčici, sušený česnek a vše osolte a opepřete.
Uvařený květák potřete směsí a dejte péct do trouby na 180 °C dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.