Reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo reveň rebarbora je velmi zajímavá lahůdková zelenina, známá jednoduše jako rebarbora. Mnohým z nás tato rostlina připomínající lopuch roste na zahrádce, ale často nás ani nenapadne ji zpracovat, zvlášť když její sezóna trvá jen od května do června. Přitom ještě do druhé světové války byste u nás našli celá rebarborová pole, protože se pěstovala ve velkém a v kuchyni našla široké využití. Řapíky listů této statné rostliny, která opět získává na oblibě, zdobí moučníky a koláče, plní ovocné knedlíky, ale slouží i jako hlavní surovina při přípravě polévek a zmrzlin a také se hojně zavařují a kompotují.
Počet porcí: 6–8 koláčků
Doba přípravy: 80 minut
Obtížnost: 2
Ingredience na těsto:
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky soli
- 170 g másla
- 125 ml ledové vody
Ingredience na náplň:
- 500 g rebarbory
- 300 g jahod
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 g krupicového cukru
- zakysaná smetana k podávání
TIP! Koláčky jsme dozdobili zakysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí s označením Klasa.
Smíchejte všechny připravené ingredience, vypracujte těsto a nechte ho 15 minut odpočívat v lednici.
Rebarboru a jahody nakrájejte na kostičky, smíchejte je s cukrem a moukou a nechte 5 minut odpočinout.
Těsto vyndejte z lednice a nechte ho změknout, aby se s ním dobře pracovalo. Rozválejte ho a vykrojte z něj kolečka na menší koláčky.
Na kolečka naklaďte směs, kraje zahněte dovnitř a posypte trochou cukru.
Nechte péct v troubě zhruba 40 minut a podávejte se zakysanou smetanou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.