V dnešním tipu se podíváme na lilek. Ovšem ne na ten, který známe všichni, ale na jeho kulatého příbuzného.
Lilek nebo také baklažán, zná snad každý. V posledních letech nemůže chybět snad na žádném grilování, ať už jako příloha nebo hlavní chod. Jeho podlouhlý tvar je pro lilek typický. Slyšeli jste ovšem o lilku kulatém? Díky jeho tvaru se s ním v kuchyni dobře pracuje a je ideální do mnoha nejen vegetariánských pochoutek. Tento konkrétní lilek dováží z Itálie společnost Wine Food.
Kulatý lilek má trochu jemnější chuť než známější polodlouhá odrůda. Oba druhy lilku však obsahují množství vitamínů, především beta-karoten, vitaminy skupiny B, a minerálů, jako draslík, železo, hořčík a další. Lilek tvoří z 90 % voda, proto ho ocení milovníci zdravého životního stylu i ti, kteří potřebují pár kilo shodit. Snižuje hladinu cholesterolu, chrání náš mozek a pomáhá při prevenci srdečních onemocnění. V některých zemích je lilek dodnes považován za afrodiziakum.
V kuchyni lze lilek využít opravdu všestranně. Vždy bychom ho však měli konzumovat tepelně upravený, protože v syrovém stavu obsahuje jedovatý solanin – podobně jako třeba nezralá rajčata. Skvěle chutná zapečený s kuskusem a rajčaty nebo jako součást lasagní, kdy nahradí mleté maso. Nejen vegetariáni si vychutnají lilkový kaviár, rozmixovaný opečený lilek se směsí koření, který lze podávat s pečivem nebo jako dip k masu. Kulatý lilek můžete nakrájet na kolečka, lehce nasolit, nechat vypotit a poté zapéct s mozzarellou a rajčaty. Vynikající pochoutka ozvláštní letní posezení i grilování s přáteli.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.