Ve školních lavicích sice už děti moc času nestráví, ale brzo vyrazí na výlety nebo tábory. Lámete si už teď hlavu s tím, jaké jídlo jim zabalíte s sebou, aby neměly hlad, svačina jim chutnala a zároveň jim poskytla vše potřebné pro jejich organismus? Přinášíme vám několik tipů na výživné svačinky, které vašim potomkům zaručeně zachutnají.
Domácí granola s jogurtem, raw tyčinky nebo chutná celerová pomazánka s kváskovým chlebem a zeleninou. To vše můžete ratolestem přibalit s sebou na cesty, ať už vyráží na příměstský tábor či na výlet. Některou ze sladkých dobrot jim můžete připravit také jako odměnu za vysvědčení, které na konci června přinesou domů.
Domácí granola
· 200-300 g ovesných vloček
· oříšky (lískové, kešu, vlašské či pekanové)
· sušené ovoce (meruňky, švestky, jablka)
· slunečnicová a chia semínka
· Dvě lžíce kakaa
· Dvě lžíce medu
Výhodou granoly je, že do ní můžete přidat oblíbené ingredience vašich dětí. Základem jsou ovesné vločky. Na pekáč granoly jich bude stačit 200 až 300 gramů. V míse je smíchejte s libovolným množstvím různých druhů oříšků, sušeného ovoce, výborné jsou například švestky nebo domácí křížaly. Přidat můžete také semínka, například slunečnicová či v poslední době oblíbená chia. Pokud vaše ratolesti zbožňují čokoládu a kakaovou chuť, přidejte ještě dvě lžíce kvalitního kakaa.
Všechny přísady promíchejte společně se dvěma lžícemi medu. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte přibližně půl hodiny zhruba na 150 stupňů Celsia a průběžně s granolou míchejte. Dávejte pozor na spálení! Hotová granola skvěle chutná s jogurtem či tvarohem, který dětem můžete dát společně se směsí do skleničky, ať máte jistotu, že se jim v batůžku nestane žádná nehoda. A nezapomeňte na lžičku!
Raw tyčinky
· jemné ovesné vločky
· sušené datle bez pecek
· kakao
Nepečené ovocné tyčinky jsou v poslední době čím dál oblíbenější. Jedná se o zdravější alternativu různých doslazovaných müsli tyček. V tomto receptu ale žádný cukr navíc potřebovat nebudete, přirozeně sladkou chuť totiž poskytnou datle. Podobné svačinky stojí v obchodě i více než dvacet korun, přitom je jejich výroba opravdu nenáročná a stačí k ní jen tři ingredience.
Potřebovat budete opět ovesné vločky, tentokrát se hodí spíše rozemleté. Sušené datle pokrájejte na malé kousky a umixujte tak, aby se vytvořila lepkavá pasta. Ovoce vložte do misky a přisypejte zhruba stejné množství vloček a dvě lžíce kakaa. Směs rukama dobře promíchejte v tužší pastu, kterou rovnoměrně rozprostřete do malého pekáčku či obdélníkové misky vyložené pečícím papírem. Tyčinky nechce v lednici přes noc ztuhnout a ráno hmotu pokrájejte do požadovaného tvaru. Jednotlivé kousky zabalte do papíru a hurá na výlet!
Celerová pomazánka
· 1 menší celer
· 1 cibule
· čerstvý sýr
· 3 vejce
· petržel
Celer u dětí příliš oblíbený nebývá, ve formě pomazánky je ale opravdu výborný a na chuť mu přijdou i jeho zarytí odpůrci. Jeden menší celer nadrobno nastrouhejte. Přijdete k němu pokrájenou cibulku, špetku soli a pepře, balení čerstvého sýra, tři vařená vejce a čerstvou petrželku. Směs promixujte. Pomazánka nejlépe chutná na kváskovém chlebu společně s čerstvou zeleninou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.