Jedinečnost sýrů spočívá v jejich originalitě, a pokud si chcete dopřát chuťový zážitek, nespokojte se s napodobeninami. Pokud mozzarelu, tak z buvolího mléka, niva a hermelín chutná také odlišněji než rokfór či camembert a balkánský sýr není feta. Právě poslední zmiňovaný sýr bude na tabuli připomínkou slunného Řecka a potěší hosty, kteří špatně snáší kravské mléko. Pro výrobu originálního sýra feta je výchozí surovinou mléko od koz a ovcí, jejichž stáda se pasou v severním a středním Řecku. Ve výrobku by měl poměr mléka ovčího činit min. 70 % a kozího 30 %. Právě mléko těchto sudokopytníků propůjčuje sýru typický buket a lidé s intolerancí na laktózu jej snáší dobře. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin). Sýr je prodáván v solném nálevu, který sýr konzervuje a dodává sýru optimální vlhkost. Špatné skladování bude mít za následek okorání sýra, zkysnutí nálevu a vytvoření podmínek pro nežádoucí bakterie. Takže opatrně s jeho nakládáním. Feta je ideální pro přípravu omelet, jako náplň do slaných koláčů a pirohů, salátů, nebo pro přípravu pizzy, jejíž recept můžete vyzkoušet níže.
Mediterranean pizza
Suroviny
- 1 předpřipravené těsto na pizzu
- 1 šálek pesto omáčky
- 1 šálek zelených paprik
- 1 šálek cherry rajčat
- 1 šálek hub
- ½ šálku řeckých oliv Kalamata
- 115 g strouhané fety Dodoni
- 115 g směsi sýrů Mozzarella, Asiago a Provolone
- olivový olej
- sůl a pepř na dochucení
Předehřejte troubu na maximum. Olej rozetřete na předpřipravený těstový základ. Na těsto naneste rovnoměrně pesto, ale vynechejte okraje pizzi. Poklaďte olivy a nakrájenou směs rajčat, hub a paprik. Posypte směsí sýrů a osolte/opepřete dle chuti. Teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte 14-17 minut. Po vytažení z trouby nechte krátce vychladnout na mřížce a podávejte.
Předcházející tip :
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.