Játra savců, ptáků i ryb jsou běžně konzumována. Na mnoho způsobů se upravují hovězí i vepřová játra, z jater ptáků se pojídají játra kuřecí, specialitou je foie gras – ztučnělá játra překrmovaných hus (jedná se vlastně o tukovou dystrofii). Z jater ryb jsou to především tresčí játra, dále se získává olej z jater žraloků (hlubokomořských z chladných vod).
Na dnešní recept potřebujeme :
- 400 g jater
- 200 g slaniny
- 4 vejce
- 1 dl mléka
- tvrdý sýr
- petrželka (pažitka, řeřicha)
- mletá paprika
- sůl
- mletý pepř
Tenké plátky slaniny rychle opečeme a dáme na dno zapékací mísy. Velmi rychle orestovaná játra položíme na slaninu. Rozšleháme vejce s mlékem, osolíme a ochutíme zeleným kořením. Zalejeme játra se slaninou. Můžeme přidat mletou papriku a strouhaný sýr. Necháme v troubě zapéci asi čtvrt hodiny. Dosolíme a opepříme. Podáváme s opečenými brambory nebo hranolky s oblohou
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.