Avokádo, mango nebo papája, ovoce exotických končin často svádějící k ochutnání. Na pultech našich obchodů se tropické ovoce objevuje již zcela běžně a není divu, že v mnoha světových kuchyních má své nezastupitelné místo. Pravda, některé kousky nejsou zrovna na pohled lákavé. Nechte ale předsudky stranou a podívejte se, jak exotické variace mohou zpestřit váš jídelníček.
AVOKÁDO pochází původně z Jižní Ameriky. Podle odrůdy žlutozelená, tmavě zelená nebo fialová slupka obaluje plody, které jsou bohaté na vitamin A, vitaminy skupiny B, D, K a C. Z minerálních látek obsahuje avokádo nejvíce draslíku, fosforu a hořčíku. Díky tomu jsou plody avokáda pro tělo a pokožku velmi výživné. Plody se sklízí nezralé a skladují se při pokojové teplotě, kde během tří až pěti dnů dozrají. Použít je můžete k přípravě osvěžujících polévek, nápojů, předkrmů, salátů i dezertů. Nikdy neskladujte avokádo v ledničce.
LIČI A RAMBUTAN Liči je nejznámější čínské ovoce odkud také pochází. Má velikost ořechu a jeho slupka bývá jasně růžovo-červená. Slupka se může zdát tvrdá, jednoduše ji však oloupete. Liči je v jádru průsvitné a chutně sladké. Chlupatým známým liči je rambutan, jehož zralé plody mají vínovou barvu a obsahují vitaminy skupiny B, C, z minerálů draslík, fosfor a další.
PAPÁJA Oválný podlouhlý plod papáje dosahuje hmotnosti až 12 kg. Mívá žlutavě zelenou, žlutou nebo oranžovou barvu. Chutí se papája podobá melounu, ale daleko výraznějšímu a aromatičtějšímu. Plody jsou bohaté na vitaminy A a C, z minerálů obsahují zejména vápník, hořčík a zinek. Nejlépe chutná papája syrová, dobře vyzrálá, ochucená citronem. Můžete ji však přidávat i do salátů, připravit z ní dezert nebo nápoj.
MANGO Patří k nejoblíbenějšímu tropickému ovoci. Slupka zralého manga je žlutá až oranžová s červeným nádechem, dužina bývá žlutá až žlutooranžová s výraznou aromatickou chutí. Plod obsahuje především vitaminy skupiny A a C, hořčík, draslík a vápník. Zralé mango se konzumuje čerstvé, přidat jej můžete do ovocných salátů, ale i použít v teplé kuchyni.
GRANÁTOVÉ JABLKO Toto ovoce najdete ve všech subtropických oblastech světa. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a z minerálů hlavně draslík, vápník a hořčík. Šťáva z granátových jablek se používá ve studené i teplé kuchyni.
FÍKY Plody mají zelenou až fialovou barvu. V čerstvém stavu obsahují až 25% cukrů, jsou bohaté na vitaminy A, B a minerální látky fosfor, draslík, vápník a železo. Konzumují se čerstvé nebo jako součást ovocných salátů a dezertů.
KARAMBOLA Toto ovoce pochází z Malajsie. Plody jsou světle zelené až žluté, dužina šťavnatá a sladkokyselá. Obsahuje velké množství vitaminu C. Plod se konzumuje čerstvý a jako jablko, oloupaný i neoloupaný. Karambola nakrájená na plátky zajímavě ozdobí ovocné či zmrzlinové poháry.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.