Babinet.cz  /  Recepty  /  Předkrmy  /  Cibulovo slaninový quiche

Cibulovo slaninový quiche

3.5.2019 - AndreaP.

Slaný koláč, nebo-li quiche, je původem z Francie, kdy první zmínky o něm pocházejí už ze 16.století. V dnešní době se už zcela běžně zařazuje do našeho jídelníčku, kdy jako náplň můžeme použít prakticky cokoliv. Hlavní kouzlo těchto koláču je také to, že je lze konzumovat teplé i za studena (to pak třeba jako svačinu).

Těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce vody

Náplň:

  • 3 větší cibule
  • 3 lžíce másla
  • 80 g slaniny
  • 250 g hrubě strouhaného sýra
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 lžíce čerstvých nebo sušených bylinek (petržel,pažitka,tymián,bazalka,šalvěj) nebo provensálské koření
  • 250 ml husté smetany
  • mletý pepř
  • sůl

Z přísad rychle uhněteme těsto a dáme do chladu asi na 1 hodinu odležet. Pak vyválíme plát, vložíme do vymaštěné koláčové formy a předpečeme 10 minut v předehřáté troubě. Cibuli nakrájíme na kolečka a na másle do sklovita opečeme, přimícháme drobné kostičky slaniny, osmahneme a dáme vychladnout. Pak nastrouháme sýr, zašleháme vejce a nasekané koření, opepříme, osolíme, promícháme s cibulí a směsí naplníme předpečený koláč. Při 200 stupních C jej pečeme asi 35 minut dozlatova.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz