Slaný koláč, nebo-li quiche, je původem z Francie, kdy první zmínky o něm pocházejí už ze 16.století. V dnešní době se už zcela běžně zařazuje do našeho jídelníčku, kdy jako náplň můžeme použít prakticky cokoliv. Hlavní kouzlo těchto koláču je také to, že je lze konzumovat teplé i za studena (to pak třeba jako svačinu).
Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce vody
Náplň:
- 3 větší cibule
- 3 lžíce másla
- 80 g slaniny
- 250 g hrubě strouhaného sýra
- 4 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 4 lžíce čerstvých nebo sušených bylinek (petržel,pažitka,tymián,bazalka,šalvěj) nebo provensálské koření
- 250 ml husté smetany
- mletý pepř
- sůl
Z přísad rychle uhněteme těsto a dáme do chladu asi na 1 hodinu odležet. Pak vyválíme plát, vložíme do vymaštěné koláčové formy a předpečeme 10 minut v předehřáté troubě. Cibuli nakrájíme na kolečka a na másle do sklovita opečeme, přimícháme drobné kostičky slaniny, osmahneme a dáme vychladnout. Pak nastrouháme sýr, zašleháme vejce a nasekané koření, opepříme, osolíme, promícháme s cibulí a směsí naplníme předpečený koláč. Při 200 stupních C jej pečeme asi 35 minut dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.