Rebarbora pochází z Číny a Mongolska, ale v Evropě se stala oblíbenou až v 18. století. Rebarbora v sobě má velké množství minerálů, jako je železo, jód, hořčík, draslík, fosfor a další. Najdeme v ní také vitamíny skupiny B, kyseliny citronovou a jablečnou. Určitě potěší i fakt, že na sebe váže tuk, a tím pomáhá v boji s nadváhou a také přispívá k detoxikaci organismu. Rebarbora je ovšem zelenina dvou tváří. V opravdu malém množství pomáhá při průjmech, ale naopak ve větším má projímavé účinky. Obsahuje kyselinu šťavelovou, která ve větším množství tělu škodí, proto se jí jen řapíky listů, které obsahují méně kyseliny než třeba listy. Rebarboře by se proto měli vyhnout lidé trpící potížemi s ledvinami, žaludkem či močovým měchýřem a také kojící a nastávající maminky.
Z řapíků listů rebarbory lze připravit opravdu lahodné pokrmy. Díky své nakyslé chuti se skvěle hodí do buchet nebo koláčů, které se dají dochutit i tvarohem, případně jako náplň do sladkých knedlíků, součást ovocných polévek nebo do zavařenin a kompotů. Při přípravě rebarbory byste neměli používat hliníkové nádobí, protože kyselina šťavelová reaguje s hliníkem a uvolňuje ho zeleniny.
Rebarborový úlet - to je článek, kde na nás čeká spousty receptů z rebarbory, a kdyby jich bylo pořád ještě málo a měli jste chuť vyzkoušet další tipy, pak je tu pro vás rebarborový úlet 2.
A na závěr přidáme ještě jeden recept, a to na hrnkový koláč s rebarborou:
Potřebujeme :
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru moučka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 dcl vlažného mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- ovoce (rebarbora, hrušky, jablka - dle chuti)
Žmolenka
- 75 g hrubé mouky
- 35 g másla
- 35 g cukr moučka
V míse nejprve promícháme všechny suché ingredience na těsto. Poté přidáme vlažné mléko (ne studené), ve kterém jsme předtím rozmíchali vejce. Úplně nakonec přimícháme olej. Chvilku můžete mít pocit, jako byste zadělávali odpalované těsto, ale vše se brzy propracuje. Důležité je, že vše mícháme pouze vařečkou, u tohoto receptu nepoužívejte mixér. Propracované těsto vylijeme na vymazaný plech a poklademe kousky ovoce (na fotografii použitá rebarbora). Je lepší ovoce jemně obalit v mouce, neklesne pak ke dnu těsta. Nakonec celý koláč posypeme žmolenkou, kterou připravíme smícháním hrubé mouky, másla a cukru. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut. Vychladlé nakrájíme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.