Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Vejce plné bílkovin, kdy hubnutí jde samo!

Vejce plné bílkovin, kdy hubnutí jde samo!

22.4.2019 - AndreaP.

Všichni to známe, vykoukne první jarní sluníčko a my si uvědomíme, že plavková sezona se blíží. Ale co s přebytečnými kily, která se nám podařilo přes dlouhou zimu nabrat? Spousta z nás se pak zcela chybně uchýlí k drastické dietě a mučení v posilovně. Jenže ono se nic neděje a výsledek se nedostavuje, možná se váha dokonce zvyšuje. Chyba bude nejspíše ve špatně zvolené fyzické aktivitě a nevhodně sestaveném jídelníčku. Návodem k tomu, jak se zdravě dostat do formy a následně si ji udržet, je odborníky tolik opakované jedení 5x denně, omezení sacharidů a dostatečný příjem bílkovin.

A bílkoviny, to je přesně to, co přináší dnešní pomlázkový den. Mnoho z nás má dnes doma po koledě spoustu vajec. A vejce - to je bílkovina !

Milované bílkoviny, vejce vítězí na celé čáře!


Stejně tak jako je pro stavitele nejdůležitější stavební materiál, pro lidské tělo jsou základním a nepostradatelným prvkem bílkoviny. Tím pádem je nutné, aby byly dostatečně zastoupené v naší stravě. Příjem kvalitních zdrojů bílkovin je pak ještě důležitější v případě držení redukční diety, kdy pokud máme snížený energetický příjem, tělo začne pokrývat své energetické potřeby právě bílkovinami. Ptáte se, jaké potraviny jsou ideálním zdrojem bílkovin? Máte-li na mysli rostlinné bílkoviny, které jsou výhodné především díky obsažené vláknině a nízkému množství tuků, pak jich nejvíce najdete v luštěninách a výrobcích z nich, jako je například sojové maso, tofu či tempeh. Jejich výživová hodnota je však nízká.

Druhým typem jsou bílkoviny původu živočišného. Jejich zdrojem je maso, zejména drůbeží, dále také mléčné produkty, šunka s vysokým podílem masa, ryby a také vejce, kterým se budeme dále věnovat.

„Vejce lze podle vědců považovat za, ideální potravinu’. Má v sobě totiž obrovské množství živin a přitom obsahuje jen velmi málo kalorií (cca 80 kcal). Vejce obsahuje kromě vitamínů (A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E a K), minerálů a lecitinu také velké množství proteinů (1 vejce pokryje cca 14 % procent denního příjmu bílkovin), které jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, jež organismus potřebuje pro zdravý vývoj a obnovu buněk,“ říká docentka Kamila Míková z Ústavu analýzy potravin a výživy.

Nedávné průzkumy amerického Rochesterova centra pro obezitu říkají, že snídání vajec pomáhá omezit energetický příjem během zbytku dne až o 400 kalorií.


 

Tip na skvělou večeři - anýzová vejce v nálevu

 

Potřebujeme :

  • 8 vajec

Nálev:

  • 1 l vody
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dezertního vína
  • 2 lžičky anýzu
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 lžička cukru
  • sůl

Vejce uvaříme natvrdo (10 minut), ochladíme ve vodě, skořápky naklepeme, ale neloupáme.

Vejce vložíme do vařícího se nálevu tak, aby se potopila. Vaříme je ještě asi 15 minut, necháme v nálevu vychladnout, a pak i s nálevem vložíme do chladničky, kde vydrží i několik dní.

Před podáváním vejce oloupeme, nakrájíme na osminky a přelijeme přecezeným nálevem.

Vejce používáme k doplnění studených předkrmů.

 


 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz