I když se batátům říká sladké brambory, tak botanicky s těmi klasickými nemají nic společného a jediné, co je pojí, je jejich původ ve střední Americe. Batáty byly do Evropy přivezeny dokonce o sto let dříve než brambory, ale ty je (alespoň v českém jídelníčku) plně zastoupily. To je ovšem škoda, protože batáty obsahují celkem velké množství vitamínů skupiny B, téměř čtvrtinu doporučené denní dávky (ve 100 g) vitamínu C a více jak 100 % doporučené denní dávky vitamínu A, který pomáhá zraku, zdravé pokožce i imunitě. Jsou také bohaté na hořčík, železo, draslík, selen, kyselinu listovou a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.
Oproti jiným klasickým přílohám mají batáty méně kalorií, a proto jsou vhodnější při různých dietách. A jak se dají připravit?
Zjednodušeně se dá říct, že můžou nahradit brambory, dají se péct i zapékat samotné či s masem, zeleninou nebo sýrem, vařit (i když při vaření ve vodě ztrácí některé vitamíny a prvky, proto je dobré je zbytečně dlouho nevyvařovat) nebo připravit v páře. Poslouží jako skvělá příloha. Oblíbené je batátové pyré, ve kterém můžete jejich sladkou chuť „naředit“ přidáním trochy brambor. Hodí se do exotických salátů a díky své sladké chuti se používají do koláčů a různých moučníků.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.