Škaredá středa, den kdy by se nikdo neměl mračit, neb by mu to podle tradice pak už zůstalo. Tento den mělo ale jídlo vypadat nepovedeně, potrhaně, prostě škaredě. Často se připravovaly bramborové placky nebo bramboráky. Před podáváním se záměrně potrhaly, aby jídlo naplnilo tradici Škaredé středy. A tak nám nezbývá, než jít na ně ...
Potřebujeme :
- 3/4 kg brambor
- 80 g hladké mouky
- 1 vejce
- 200 ml horkého mléka
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
- sádlo na smažení
Oškrábejte brambory a nastrouhejte je na jemném struhadle. Nechte stát asi 3 minuty a veškerou vodu, která se mezitím objeví, slijte a co nejlépe vymačkejte. Zalijte brambory horkým mlékem a přidejte ostatní ingredience kromě sádla. Dobře promíchejte.
Bramboráky smažte postupně na rozehřátém sádle, vždy v množství zhruba jedné malé naběračky těsta na středně velkou pánev. Dobře upečený bramborák je křupavý a uvnitř dostatečně měkký, bez škrobové příchuti syrových brambor. Jakmile trochu vystydne, ztrácí svoji původní křupavost, ale chuti to samozřejmě neublíží. Těsto lze také v jedné dávce upéct v troubě na plechu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.