Máme tady Svatý nebo-li také Pašijový týden, který začal včera Květnou nedělí, kdy i počasí nám přálo a po výrazných teplotních kotrmelcích dnů předcházejících zase řádně ukazovalo, že je opravdu vše v plném květu a jaro je prostě tady.
A dnes pokračujeme Modrým pondělím. Vymýšlet modrý recept, tak s tím by si rady věděli určitě Šmoulové, pracovité to pohádkové bytosti, ale dle tradice se právě na Modré pondělí moc pracovat nemá, přesněji nemá se prý chodit ani do práce. Uznávám, že by se to v práci vysvětlovalo v dnešní době asi těžko. Nicméně, aspoň trošku tradici dodržíme, co se práce, v našem případě tedy vaření týče, a v té kuchyni se dneska moc zdržovat nebudeme. Náročné několikahodinové (či několikachodové) vaření si necháme na jindy. Dnes si uděláme ..... kremrole. Ač se to možná nezdá, jsou nenáročné na čas, suroviny i přípravu. Není třeba se jich bát.
Potřebujeme :
- 250 g hladké mouky
- 120 g másla pokojové teploty
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
- 1 vejce na potření
Z přísad vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu odpočinout v chladu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Posypte pracovní plochu moukou, těsto rozválejte a nakrájejte na proužky o rozměrech asi 1 x 16 cm.
Natočte je na kovové trubičky, potřete vajíčkem a upečte dozlatova.
Vychladlé kremrole sejměte z trubiček a naplňte šlehanými bílky s cukrem nebo šlehačkou.
A zítra na nás vykoukne Šedivé úterý.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.