Cukrářský mistr Josef Maršálek říká, že největší inspirací jsou mu babičky. Jsou to právě ony, které celý život těžce pracovaly, a i přesto měly každý víkend na stole připravené nějaké ty buchty či koláče.
1 dort 24 cm v průměru
- 3-4 přezrálé rozmačkané oloupané banány
- 100 g olej
- 300 g hladká mouka
- 280 g hnědý cukr
- 150 g bílý jogurt
- 100 g sekaný ananas
- 50 g pekanové ořechy
- 30 g kokosu
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 6 g jedlá soda
- 5 g skořice
Náplň:
- 400 g tvaroh v kostce
- 200 g máslo
- 160 g cukr krupice
- 20 g rum
- 1/2 vanilkového lusku
- modrá spirulina
Na dokončení:
- 50 g bílá čokoláda
- 2 lžíce hoblin sušeného kokosu
- 100 g ananasu
- modrá nebo stříbrná metalická barva
POSTUP:
Na korpus smícháme všechny ingredience, stačí jen stěrkou, dohladka. Upečeme v dortové formě s papírem na dně při asi 170 °C. Po asi 45-50 minutách zkusíme špejlí. Necháme dobře vychladnout, vyjmeme z formy a dvakrát prořízneme.
Na náplň vyšleháme máslo, cukr, rum a vanilku do lehkého krému, vešleháme tvaroh a obarvíme spirulinou na světle modro. Dort malou částí krému naplníme a zbylým dohladka zahladíme. Necháme ztuhnout v lednici. Do mrazáku dáme na 20 minut pečící plech. Ananas nakrájíme na kostky a na grilovací pánvi lehce ugrilujeme. Bílou čokoládu rozpustíme, naplníme ji do papírového sáčku, ustřihneme rožek a na obrácenou stranu zamrazeného plechu nastříkáme dlouhé čáry, ty ihned ztuhnou, shrneme je k sobě a smotáme do hnízda. Na vychlazený dort nastříkáme štětcem metalickou barvu, na horní část opatrně přeneseme “hnízdo” a to naplníme grilovaným ananasem. Dozdobíme plátky kokosu a listy ananasu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.